Idag på morgonen den 7 februari besökte Marcus Andersson Trönninge ängar i södra Halland. Trots att stormen Gorm i höstas gick hårt åt fågeltornet gick Marcus upp för trappan till den numera helt öppna plattformen. Väl där spanade han av området efter vårfåglar. Lärkor sjöng och en flock vipor rastade. Uppmärksamheten fångades då av en vadare som kom flygande på något hundratal meters håll. Fågeln lockade tvåstavigt och genomträngande gång på gång. Marcus fick in fågeln i tubkikaren och såg att det var en strandpipare men en avvikande sådan. Den var större, mera långstjärtad och hade dessutom dubbla bröstband. Övergumpen var varmt tonad i rödbrunt och vingbanden tydliga och vita. Fågeln kunde följas en längre tid när den flög lågt mot sydost, men till slut tappade Marcus kontakten med den när den försvann i riktning mot samhället Trönninge. Det var aldrig någon egentlig tvekan om arttillhörigheten utan bestämningen till skrikstrandpipare kunde göras ganska snabbt.
Det finns två äldre fynd från Norge (1913 och 1974), men i övrigt är inte arten sedd i våra grannländer. I Storbritannien har det gjorts 55 fynd, på Irland 22 och i övriga Västeuropa ett tiotal. Det finns även två fynd från Ungern.
Bland gissningarna som inkommit till vår tävling ”Nya arter för landet” så har vi två deltagare med skrikstrandpipare i sin tipsrad! Det är Mikael Larsson och Jens Stålberg som lyckats med bedriften att pricka rätt! Grattis till er båda! Ni som ännu inte skickat in era gissningar gör det nu – skådaråret har knappt börjat och skiffertrutar, dvärgsnäppor och drillsångare knackar snart på dörren!
Du hittar tävlingen här.
Anders Wirdheim & Magnus Hellström