Fågelskådningens dag med Fågeltornskampen

Fågelfesten i Grötvik. Foto: Christopher Gullander
Fågelfesten i Grötvik. Foto: Christopher Gullander

Fågelskådningens dag genomförs den helg under våren då lördagen infaller mellan den 3 och 9 maj.  Under Fågelskådningens dag arrangerar BirdLife Sveriges regionalföreningar och lokala fågelklubbar publika aktiviteter. 2024 är Fågelskådningens dag den 5 maj.

För att hitta de aktiviteter som arrangeras runt om i landet kan du titta på hemsidan under Regionalt eller besöka våra evenemangskalender.

Fågelskådningens dag kan även förläggas till lördagen.

Fågeltornskampen går i korthet ut på att under den lördag som infaller mellan 3 och 9 maj bemanna svenska fågeltorn med lag som ska räkna alla fågelarter som hörs och ses. 2024 är Fågeltornskampen den 4 maj

Evenemanget är en tävling mellan de svenska fågeltornen samt en landskamp mellan Sverige, Finland och Danmark. Meningen med evenemanget är att sprida fågelintresse till en inbjuden allmänhet och göra dem delaktig i kampen. Här finns alla möjligheter att diskutera fåglar, fågelskydd och biologisk mångfald. Det är också ett utmärkt tillfälle att möta lokal media. Fågeltornskampen ska därför ses som ett verktyg för lokalklubbar och regionalföreningar i deras verksamhet för att få fler aktiva medlemmar.

Tävlingen startar klockan 05.00 på lördagen och avslutas klockan 13.00. Laget ska bestå av 3—8 medlemmar men givetvis kan fler hjälpa till att hitta fåglar. Regelverket säger att minst två måste höra, eller se arten, för att den ska få räknas (tidigare gällde att alla i laget var tvungna att se arten). Det behöver inte ske simultant på samma fågelindivid utan en enskild lagmedlem som missat en art kan komplettera senare om arten dyker upp igen.

Efter klockan 13.00 är det viktigt att så fort som möjligt inkomma med antal arter och artlista på anvisat formulär. Senast 16.00 måste resultatet från vår svenska Fågeltornskamp kommuniceras med våra finländska och danska BirdLife-vänner för landskampsresultatet.


Fågeltornskampen 2023

Hångersudde svenska och nordiska mästare 

Grattis Hångersudde! Nu är inte bara Hornborgasjön ”bäst” på tranor utan med fågeltornet vid Hångersudde kan man också titulera sig svensk och nordisk mästare i den ärofulla Fågeltornskampen! Med sina 110 registrerade fågelarter var tornet outstanding i Sverige och man lyckades också finna fler arter än de normalt oslagbara finska fågeltornen. Det finska tornet som var närmast fick ihop 108 fågelarter. Det har bara hänt en gång förut att ett svenskt fågeltorn och då fågeltornet i Södra lunden vid Ottenby lyckats vinna. Trots detta ligger vi långt efter våra finländska BirdLife-vänner då det gäller antalet deltagande fågeltorn. Imponerande 290 torn lyckades finnarna engagera och här ligger vi långt efter med våra 87 rapporterande torn. Trots det aningens fler än 2022 års 79 fågeltorn.

 

Väder

Uppenbarligen hade den kyliga nordliga luftströmmen grepp även denna morgon. Särskilt märktes det nog i de södra delarna av landet. Stockviken och Södra lundtornet vid Ottenby brukar ligga i täten på Fågeltornskampen men här vid Östersjön blåste en frisk till hård ostlig vind. Vid Ottenbytornet blåste en tub omkull men den höll dessbättre. Norrut i landet verkar vindarna ha varit behagligare och vartefter dagen gick värmde solen upp fågeltornskamparna. På bilderna från tornen kan man se att det är en del snö kvar norröver i landet och de flesta tornen rapporterar om minusgrader i gryningen.

 

Fåglarna

Vid en snabb koll kan konstateras att det trots allt kommit en del insektsätare, åtminstone längst i söder. Tornseglare sågs på flera lokaler även om det verkar inte varit några stora synliga sträckrörelser överhuvudtaget, något som fler av tornen kommenterat.

Fågeltornskampen bekräftar det vi misstänker eller snarare vet nu att ägretthäger och brunglada håller på att etablera sig som häckfåglar i södra Sverige. Bägge arterna sågs vid flera torn och det är något som verkligen skiljer från startåren av Fågeltornskampen från och med 2011.

Gråspett noteras inte särskilt ofta men i år noterades den vid Bergötornet i Västerbotten. En citronärlehane gladde Stockvikens fågeltornskampare. Udda, åtminstone i Fågeltornskampssammanhang är också observationen av tjäder vid Älje-tornet i Bohuslän. I den hårda vinden vid Södra lundtornet vid Ottenby gladde en generöst exhibitionistisk småfläckig sumphöna besökarna.

 

Denna text kommer att uppdateras med bland annat en lista över vid hur många fågeltorn respektive art setts och vi har ännu i skrivande stund, lördag 19:45, fått resultatet från BirdLife i Danmark.

 

Anders Lundquist & Kajsa Grebäck

Fågeltornskampen 2022 Rapport

Klicka här för att se ännu mer detaljer, såsom arter per landskap eller vad varje lag rapporterade in.

Resultat från Fågeltornskampen 2022!


Efter två års uppehåll blev återigen dags för Fågeltornskampen, ”The Battle of Towers” som våra finländska vänner kallar evenemanget. Efter att BirdLife Sverige inbjudits och utmanats av vår finländska BirdLifepartner för ett antal år sedan har också BirdLife i Danmark (Dansk Ornitologisk Förening) tillkommit som deltagare. BirdLife Finland har sedan dess i stort sett dominerat och vunnit förutom senast 2019 då fågeltornet i Södra lunden, Ottenby, vid Ölands södra udde tog hem segern. Under åtta timmar, från i stort sett soluppgång till klockan ett på dagen, gäller det att hitta så många fågelarter som möjligt från det tävlande fågeltornet. Jodå, det brukar gå att samla in en rad lite ovanligare arter i spaningen men varefter timmar går upptäcker man ofta att någon eller några av de allra vanligaste arterna saknas. Då stiger paniken – ingen skata, ingen korp, ingen talgoxe! Då behövs verkligen kännedom om fågellokalen och fåglarna omkring. Dessvärre hjälper det inte alla gånger och det är då man upptäcker att det inte bara är att hitta en vanlig fågelart så där på beställning. Det är lite av själva tjusningen i Fågeltornskampen.
 
Hela rapporten finns att ladda hem på länken ovan.
 

Fågeltornskampen startade 2011 efter en finsk evenemangsmodell – ”Battle of Towers”. Den finska historien betydligt längre och efter en finsk utmaning hösten 2010 startade svenska Fågeltornskampen. Fågeltornskampen genomförs samtidigt i både Finland och Danmark. Resultaten jämförs i en ”landskamp”.

2020 och 2021 inställda

Fågeltornskampen 2019