Målbilder för god miljöhänsyn

Skogssektorns målbilder för god miljöhänsyn införda i FSC-standarden

 

I den nya FSC-standarden som började gälla 1 oktober skall målbilderna för god miljöhänsyn skall vara implementerade i tillämpning, uppföljning, anpassning och dokumentation gällande brukandet av skogen.

 

Vad är målbilder för god miljöhänsyn? Målbilderna gäller för all FSC-certifierad skogsmark och omfattar den hänsyn som skall lämnas vid skogsbruksåtgärder. Hänsynen omfattar hänsynskrävande biotoper, men också naturvärdesträd som skall sparas i enlighet med skrivningarna i respektive målbild. Den omfattar även andra värden som t.ex. sociala värden, kantzoner mot sjöar, vattendrag och våtmarker. Målbilder finns även för körning i skogsmark och för kulturmiljöer. Målbilderna är framtagna i bred samverkan mellan myndigheter, skogsföretag, skogsägarföreningar och ideell naturvård. BirdLife Sverige är delaktiga i målbildsarbetet och totalt finns ca 50 målbilder framtagna.

 

Målbilderna är införda som riktlinjer i FSC-standarden, vilket innebär att de skall följas. Det betyder att skogsbruket kan ställas till svars genom klagomål till FSC om man bryter mot denna implementering. Vi ser detta som en stor framgång och en viktig förbättring i riktning mot ett hållbart skogsbruk.

 

Vi uppmanar våra medlemmar att både genom dialog med FSC-certifierade markägare, men också att lämna klagomål till FSC-certifieraren när du upptäcker avvikelser mot målbilderna. Här finns en länk till FSC:s hemsida om hur man lämna ett klagomål. https://se.fsc.org/se-se/klagoml

 

Målbildsarbetet utvecklas hela tiden och nya målbilder planeras och andra revideras. De senaste målbilderna som är framtagna är de för träd och buskar med naturvärden samt död ved. Efterhand som de blir färdiga kommer FSC Sverige löpande bevaka och identifiera eventuella ändringar i eller tillkomst av nya målbilder med relevans för den nya FSC-standarden. Vid behov kommer hänvisning till externa styrdokument i denna standard att uppdateras.

 

 

Nedan hänvisas till de riktlinjer i standarden som berör målbilderna och länkar finns till Skogsstyrelsen hemsida där man kan läsa om respektive målbilder.

 

RIKTLINJER 4.5.1: Skogssektorns målbilder för sociala värden är implementerade i tillämpning, uppföljning, anpassning och dokumentation gällande brukandet av skogen.

Skogssektorns målbilder för sociala värden finns här https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/mer-om-skog/malbilder-for-god-miljohansyn/malbilder-friluftsliv-och-rekreation/friluftsliv-och-rekreation-alla-faktablad-samlade-i-en-pdf.pdf

 

RIKTLINJER 6.4.5: Skogssektorns målbilder för hänsynskrävande biotoper är implementerade i tillämpning, uppföljning, anpassning och dokumentation gällande brukandet av skogen.

Skogssektorns målbilder för hänsynskrävande biotoper finns här

https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/mer-om-skog/malbilder-for-god-miljohansyn/malbilder-hansynskravande-biotoper/hansynskravande-biotoper-alla-faktablad-samlade-i-en-pdf.pdf

 

RIKTLINJER 6.7.1 OCH 6.7.2: Skogssektorns målbilder för kantzoner mot sjöar, vattendrag och våtmarker är implementerade i tillämpning, uppföljning, anpassning och dokumentation gällande brukandet av skogen.

Skogssektorns målbilder för kantzoner mot sjöar, vattendrag och våtmarker finns här

https://www.skogsstyrelsen.se/mer-om-skog/malbilder-for-god-miljohansyn/

 

RIKTLINJER 6.7.3: Skogssektorns målbilder för körning i skogsmark är implementerade i tillämpning, uppföljning, anpassning och dokumentation gällande brukandet av skogen.

Skogssektorns målbilder för körning i skogsmark finns här

https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/mer-om-skog/malbilder-for-god-miljohansyn/malbilder-korning-i-skogsmark/malbild-korning-i-skogsmark.pdf

 

RIKTLINJER 10.10.2: Skogssektorns målbilder för kulturmiljöer i skogsmark är implementerade i tillämpning, uppföljning, anpassning och dokumentation gällande brukandet av skogen.

Skogssektorns målbilder för kulturmiljöer finns här

https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/mer-om-skog/malbilder-for-god-miljohansyn/malbilder-kulturmiljoer/kulturlamningar-alla-faktablad-samlade-i-en-pdf.pdf

 

Yngre brandfält, en hänsynskrävande biotop. Foto: Christer Johansson.

BirdLife Sverige deltar i tre arbetsgrupper som jobbar med att ta fram nya målbilder och revidera äldre målbilder för god miljöhänsyn. Dessa är:

 

Naturvård:  Christer Johansson

Mark och vatten:  Lars Gerre

Friluftsliv och rekreation: Erik Wikstrand och Per Muhr

 

Mer om målbilder för god miljöhänsyn finns på skogsstyrelsens hemsida: 

https://www.skogsstyrelsen.se/mer-om-skog/malbilder-for-god-miljohansyn/