Hotade fåglar får ett unikt försprång i livet

För första gången i Sverige har ”headstartade” fåglar släppts ut i det vilda, i ett samarbete mellan Nordens Ark och BirdLife Sverige. Det är fyra kullar av den akut hotade underarten sydlig kärrsnäppa som fötts upp på Ottenby på Öland i ett försök att öka antalet individer i det vilda.

 

Efter månader av förberedelser och hårt arbete kunde Projekt sydlig kärrsnäppa under de två första veckorna i juni släppa ut totalt 14 individer av den hotade sydliga kärrsnäppan på Öland. Metoden som används kallas för headstarting och är en effektiv och beprövad metod för att stoppa populationsminskning för vadarfåglar. Den går ut på att man samlar in ägg från vilda fåglar för att kläcka fram och föda upp ungar under deras första kritiska veckor, för att sedan släppa ut dem när de växt till sig.

 

-Det är första gången någonsin metoden tillämpats på fåglar i Sverige så det har såklart varit lite nervöst, säger Dick Liljegren som är ansvarig för uppfödningen av sydlig kärrsnäppa. Vi är väldigt nöjda över årets resultat och det är oerhört givande att se ungarna ta sina första steg ut i naturen.

 

Utsättningarna har skett i två omgångar där de första 7 ungarna släpptes ut i början av juni och resterande 7 släpptes ut 10 dagar senare. Det är fåglarnas flygförmåga som avgör när de kan släppas. Närde lärt sig flyga kan de lättare undkomma rovdjur.

 

Headstarting har visat sig ha många fördelar. I det vilda kan 60–90% av äggen och små ungar bli uppätna av rovdjur. Även födobrist eller dåligt väder är en risk. Genom skyddet som headstarting medför kan fler individer överleva till flygfärdig ålder.

 

Att tidigt samla in ägg innebär dessutom att de vilda fåglarna ofta lägger en andra kull, något som de gör naturligt om de misslyckas med sin häckning i början av säsongen.  – Om parets nya kull överlever, alltså inte prederas, så finns det en chans att dubbelt så många ungar överlever, fortsätter Dick. Denna ökade produktivitet är verkligen avgörande i en tid då den svenska populationen av sydlig kärrsnäppa är nära utrotning med färre än 60 par i hela landet.

 

Ungar av vadarfåglar är självgående från den stund de kläcks, föräldrarna hjälper bara till med att visa var man hittar mat samtidigt som de håller utkik efter faror. Detta gör att de fungerar bra att föda upp ungarna utan föräldrar. När ungarna väl släpps ut är de flygfärdiga, och har på det viset fått ett försprång – en ”headstart”- med bättre möjligheter att överleva.

 

 -Vi övervakar ungarna några veckor efter att de lämnat uppfödningsvoljären, för att säkerställa att de klarar sig, säger Mattias Ullman, projektledare på BirdLife Sverige och ansvarig för inventeringarna inom projektet. -Vi ser en fortsatt nedåtgående trend i antalet sydliga kärrsnäppor, så det är mycket glädjande att vi har kunnat observera alla ungar efter utsläpp.

 

I projektet görs flera andra insatser för den sydliga kärrsnäppan och dess viktiga livsmiljöer, till exempel olika åtgärder i fält, information till allmänheten i samarbete med universitet och länsstyrelser.

 

 

Projektet genomförs med stöd av Postkodlotteriet, ett tack till alla lottköpare som gör arbetet möjligt!

 

Högupplösta pressbilder finns på https://sydligkarrsnappa.se/press/pressbilder/

För mer information kontakta:
Dick Liljegren, fågelansvarig på Nordens Ark, tel:  073-931 73 74
Mattias Ullman, Projektledare BirdLife Sverige, tel: 070-672 26 79 

 

Stiftelsen Nordens Ark
Nordens Ark är en stiftelse som genom forskning, naturvård, uppfödning och utbildning arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Flera hundra djur födda på Nordens Ark har satts ut i naturen i Sverige och runt om i Europa. Nordens Ark har funnits sedan 1989 och snöleoparder, fjällgäss och manvargar är några av parkens djurarter. Avelsarbete, forskning och utbildning bedrivs på Åby säteri i Bohuslän. Den zoologiska parken är öppen för besökare året runt och idag erbjuder parken både hotell & konferens, restaurang och upplevelsepaket för sina besökare. En stor del av verksamheten är förlagd i fält utanför anläggningen, både i Sverige och utomlands.

 

BirdLife Sverige 
BirdLife Sverige är en rikstäckande ideell organisation med fokus på vilda fåglar. Vi främjar och stimulerar ett brett fågelintresse genom att erbjuda fågel- och naturupplevelser, samhörighet samt expertis om fågelskydd och fågelforskning. Detta möjliggörs genom att vi är Sveriges största samlade kompetens inom fåglar med omfattande lokalt, regionalt och nationellt arbete.

Vi är också en del av BirdLife International, världens största naturskyddsorganisation, och samarbetar över gränserna för fåglarnas skull. BirdLife Sverige är experter på fåglar och naturvård. Vi är demokratiska och inkluderande i vårt arbete för en ljus framtid för fåglar och människor där biologisk mångfald finns i väl fungerande livsmiljöer. Det finns även 25 regionala föreningar kopplade till BirdLife Sverige som bedriver fågelskydd och forskning på regional nivå.