17 mars, 2022

SVA vill få in rapporter om sjuka och döda fåglar

 

Fåglar från högriskområden för fågelinfluensa är särskilt intressanta. SVA vänder sig till allmänheten och ornitologer längs kusten från Skåne upp till norska gränsen respektive Uppsala län samt runt Vättern och södra Vänern (se karta). Smittläget är svårbedömt just nu, därför är det särskilt angeläget att få in rapporter om man ser sjuka eller döda fåglar. Rapporterna behövs för att en skarpare riskvärdering ska kunna göras. Varje fågel som rapporteras via rapporteravilt.sva.se bidrar.

 

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har tagit fram en mobilanpassad webbsida, rapporteravilt.sva.se , som är utformad för att kunna rapportera direkt vid fyndet, positionen fylls i automatiskt med ett tryck på en knapp. Ofta förs fågelinfluensa in i Sverige med flyttfåglar och det är en av anledningarna till att högriskområden väl följer fåglarnas sträckleder.

– Just nu är vi tacksamma för varje rapport vi får in om döda eller sjuka fåglar, det hjälper oss att få en helhetsbild och det ger underlag till en säkrare bedömning av smittrisker till fjäderfä, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

 

En helhetsbild skapas av att information om sjuka och döda fåglar, resultat av provtagningen inom fågelinfluensaövervakningen, rapporter från andra länder, fåglars flygrutter mm läggs samman.  Ett urval av fåglar som rapporteras tas in och analyseras för fågelinfluensa. SVA skickar portofritt förpackningsmaterial för att skicka in fågeln. Viltveterinärerna på SVA tillhandahåller instruktioner om säker hantering, förpackning och inskick av fåglar.

 

I län med klassning högriskområde får fjäderfä i produktionsanläggningar inte gå ut. Hobbyhöns får hålla sig i hönsgården. Med fler rapporter kan en ny utvärdering av smittläget göras, kanske kan högriskområdet upphävas och djuren kan gå ut igen.