Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Nyckelbiotopinventeringen
Nyckelbiotoperna inom FSC
En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö idag har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. Där finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter, vilka är hotade eller sällsynta arter som behöver området för sin överlevnad.
Nyckelbiotoperna har en central ställning inom FSC, eftersom de skall undantas från alla skogsbruksåtgärder, förutom åtgärder påkallade för att bevara eller främja biotopens naturliga eller hävdbetingade biologiska mångfald.
Skogsstyrelsen avslutar nyckelbiotopsinventeringen
Den 16/12 2019 beslutar Skogsstyrelsens styrelse att upphöra med att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar den 31 december 2020. Beslutet innebär att ansvaret för inventering och registrering av nyckelbiotoper på FSC-certifierad mark nu helt kommer att läggas på små- och mellanskogsbruket själva (De stora skogsbolagen registrerar nyckelbiotoper själva på sin mark). I praktiken innebär det en ökad kostnads- och arbetsbelastning för alla de seriösa mindre skogsägare och virkesköpare som förlorar ett verktyg för att sköta sin certifiering, då de måste sköta detta på egen hand eller anlita naturvårdsexpertis för att hitta och registrera nyckelbiotoper på sina marker. Med all sannolikhet ökar också risken för att fler oupptäckta nyckelbiotoper kommer att avverkas.
BirdLife lämnar motion till FSC-stämman om nyckelbiotoperna
BirdLife skrev under våren 2020 en motion, som bordlades vid FSC-stämman 2020, men togs upp igen på åretsstämma till svenska FSC. Motionen med sex yrkanden berörde främst nyckelbiotoperna samt kontroll- och sanktionssystemet. Bl.a. löd ett av yrkandena att: ”FSC Sverige undersöker möjligheterna att skapa ett system där oberoende aktörer bedömer och registrerar nyckelbiotoper och andra områden med höga bevarandevärden inom FSC-systemet, både för stora och mindre skogsägare.” Bakgrunden till yrkandet är avslöjandet att upp till 55 000 ha nyckelbiotoper kan ha avverkats i nordvästra Sverige (fjällkommunerna) sedan år 2000, en yta lika stor som Muddus nationalpark! En annan orsak är att efter att Skogsstyrelsen slutat registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar är det nu upp till alla FSC-certifierade markägare att själva göra detta. Det finns anledning att tro att detta inte kommer bli verklighet eftersom Skogsstyrelsens egna hemliga kontrollinventeringar visat att två tredjedelar av alla oregistrerade nyckelbiotoper avverkas. Det fanns således starka skäl för våra yrkanden.
För att motionen skulle gå igenom krävdes att såväl miljökammaren som den sociala och ekonomiska kammaren skulle rösta igenom förslagen. Förslagen stöddes av miljökammaren, men blev nedröstade av ekonomiska kammaren. Inom den sociala kammaren fanns oenighet kring motionen.
Efter ett yrkande från ekonomiska kammaren rekommenderades det att motionens intentioner skall beaktas i styrelsens fortsatta arbete kring nyckelbiotoper. Stämman beslutade att avrapportering av resultatet från det arbetet, inklusive hur intentionerna enligt ovan beaktats, sker på nästa FCS-stämma 2021. Huruvida detta skall ses som ett sätt av den ekonomiska kammaren att förhala eller bejaka en så viktig och grundläggande fråga inom FSC-systemet som nyckelbiotopfrågan är upp till var och en att bedöma.
Motionen kan du läsa här.
Mer kring nyckelbiotoper kan du läsa i denna text som förtydligar Frågor och svar kring nyckelbiotoper.
Läsvärt!