7 maj, 2023

Fågeltornskampen - Hångersudde svenska och nordiska mästare

Grattis Hångersudde! Nu är inte bara Hornborgasjön ”bäst” på tranor utan med fågeltornet vid Hångersudde kan man också titulera sig svensk och nordisk mästare i den ärofulla Fågeltornskampen! Med sina 110 registrerade fågelarter var tornet outstanding i Sverige och man lyckades också finna fler arter än de normalt oslagbara finska fågeltornen. Det finska tornet som var närmast fick ihop 108 fågelarter. Det har bara hänt en gång förut att ett svenskt fågeltorn och då fågeltornet i Södra lunden vid Ottenby lyckats vinna. Trots detta ligger vi långt efter våra finländska BirdLife-vänner då det gäller antalet deltagande fågeltorn. Imponerande 290 torn lyckades finnarna engagera och här ligger vi långt efter med våra 87 rapporterande torn. Trots det aningens fler än 2022 års 79 fågeltorn.

 

Väder

Uppenbarligen hade den kyliga nordliga luftströmmen grepp även denna morgon. Särskilt märktes det nog i de södra delarna av landet. Stockviken och Södra lundtornet vid Ottenby brukar ligga i täten på Fågeltornskampen men vid Östersjön blåste en frisk till hård ostlig vind. Vid Ottenbytornet blåste en tub omkull men den höll dessbättre. Norrut i landet verkar vindarna ha varit behagligare och vartefter dagen gick värmde solen upp fågeltornskamparna. På bilderna från tornen kan man se att det är en del snö kvar norröver i landet och de flesta tornen rapporterar om minusgrader i gryningen.

 

Fåglarna

Vid en snabb koll kan konstateras att det trots allt kommit en del insektsätare, åtminstone längst i söder. Tornseglare sågs på flera lokaler även om det verkar inte varit några stora synliga sträckrörelser överhuvudtaget, något som fler av tornen kommenterat.

Fågeltornskampen bekräftar det vi misstänker eller snarare vet nu att ägretthäger och brunglada håller på att etablera sig som häckfåglar i södra Sverige. Bägge arterna sågs vid flera torn och det är något som verkligen skiljer från startåren av Fågeltornskampen från och med 2011.

Gråspett noteras inte särskilt ofta men i år noterades den vid Bergötornet i Västerbotten. En citronärlehane gladde Stockvikens fågeltornskampare. Udda, åtminstone i Fågeltornskampssammanhang är också observationen av tjäder vid Älje-tornet i Bohuslän. I den hårda vinden vid Södra lundtornet vid Ottenby gladde en generöst exhibitionistisk småfläckig sumphöna besökarna.

 

Denna text kommer att uppdateras med bland annat en lista över vid hur många fågeltorn respektive art setts och vi har ännu i skrivande stund, lördag 19:45, fått resultatet från BirdLife i Danmark.

 

Anders Lundquist & Kajsa Grebäck