21 april, 2024

Norrbottens Ornitologiska Förening 2023

Fågelskyddsarbete är en prioriterad fråga i föreningen. I Norrbotten sker för närvarande stora investeringar i infrastruktur. Både vad gäller gruvor, vindkraft, elnät och järnväg. Därför har NOF lagt en hel del arbete på samråd och samrådsmöten, bland annat sker kontinuerliga möten med Vattenfall om kommande investeringar. NOF hanterar även remisser och synpunkter underhand på exempelvis dragning av kraftledningar, provbrytning, vägbyggen, deponi, torvbrytning, skyddsjakt med mera. Till exempel en 400 kV-ledning mellan Porjus och Vitåfors för Hybrits behov, ansökan om ny bergtäkter i Snårkölen och Ängesbyn (nära naturreservat) samt en stor havsvindkraftspark i Kalix skärgård, Polargrund. Dessutom har föreningen fortsatt bevaka Länsstyrelsens arbete med att ta fram fakta för en eventuell restaurering av Persöfjärden och deltagit i ett antal informationsmöten.

 

Projekt Fjällgås
Bevarandearbetet för att rädda den akut hotade fjällgåsen har pågått under många år och har lyckats rädda arten från utdöende i Sverige minst två gånger, först på 1980-talet och senare under bottenåren 2012–2014 då endast 30–40 fjällgäss återstod. Sedan dess har populationen långsamt ökat, vilket har lett till en ny fas av bevarandearbete för att upprätthålla en livskraftig fjällgåspopulation. En del av detta arbete innebär försök att återetablera häckningsplatser, såsom i Gällivarefjällen. Utsättningar av fjällgäss har skett där sedan 2020, och under 2023 kunde man för första gången bekräfta att återvändande fjällgäss i Gällivarefjällen tog hand om de unga utsättningsgässen och guidade dem söderut under höstflytten. Erfarenheter från tidigare utsättningar i Arjeplogsfjällen visar att när gässen flyttar tillsammans, särskilt med erfarna artfränder, är sannolikheten stor att de återvänder till utsättningsområdet nästa vår. Samtidigt rapporterades ett bra häckningsresultat för fjällgässen i Arjeplogsfjällen 2023, med flera observationer av fjällgås­familjer och ungar. Totalt sett är detta resultat glädjande och ger motivation för fortsatt bevarandearbete. Fyra utsättningsgäss vid utsättningarna i Arjeplogsfjällen 2023 försågs med GPS-sändare och har redan återsetts på plats i Nederländerna för övervintring. Fjällgåsprojektet är en samverkan mellan Svenska Jägare­förbundet, Nordens Ark och Norrbottens
Ornitologiska Förening.

 

Medlemsaktiviteter
Årets medlemsaktiviteter i NOF utgjordes av ett antal uteaktiviteter, i huvudsak årligen ­återkommande. Exempel är vinterfågelmatning, vinterfågelrace, 24-timmarsskådning, inventering och ringmärkning, häckfågelinventering på Haparanda Sandskär et cetera.

Fjällgåsen är en liten gås, endast något större än en gräsand. Foto: Fjällgåsprojektet