1 juni, 2022

När man hittat en fågelunge!

När man hittat en fågelunge!
Våren går mot sitt slut och försommaren är mer eller mindre här. En tid då många fåglar börjar få fram sina ungar. Det är också en tid då det är det många som hör av sig till oss angående övergivna fågelungar. Här kommer några enkla fakta och råd om det.
 
Om man stöter på en fågel är det sällan så att den verkligen är övergiven. Många fågelungar lämnar sina bon innan de är helt flygfärdiga och tillbringar sin första tid utanför boet hoppandes på marken. Föräldrarna finns ofta i närheten och kommer fram när vi går därifrån.
 
För att se om fågelungen är övergiven behöver den bevakas under lång tid på kikaravstånd för att på så sätt kunna konstatera att den verkligen är helt ensam. Så länge människan befinner sig i närheten vågar sig inte föräldrarna fram. Det är då oftast bäst att bara lämna platsen och låta fågelföräldrarna sköta sitt. Det är de som kan det bäst.
 
Om ungen sitter väldigt olämpligt till, som till exempel mitt på en cykelbana eller väg, kan man flytta den en kort bit till en mer skyddad plats. Att fåglar överger sina ungar om människor rör vid dem är en myt. Fågelungar kan också upplevas som skadade och medtagna men det är ofta inte så, en fågelunge kan normalt sitta väldigt orörlig och bara hoppa undan när vi närmar oss. Det behöver inte betyda att den är skadad. Den har bara inte lärt sig att fly och flyga än.
 
Först när du är 100 procent säker på att det rör sig om en övergiven fågelunge kan du ingripa, men det krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att ta hand om och vårda vilda djur under längre tid än 48 timmar. Därför ska man aldrig ingripa och ta hand om fåglar (eller andra vilda djur) innan man först rådfrågat en viltrehabiliterare. Men börja med att kontakta Länsstyrelsen eller polisen. De vet vem man kan kontakta för råd och hjälp i dessa frågor.
 
Katastrofhjälp Fåglar och Vilt är en rikstäckande förening som samlar viltrehabiliterare runt om i landet. På deras hemsida finns kontaktuppgifter till rehabiliterare i närheten. 
 
Men slutligen vill vi påpeka att det i de allra flesta fall rör sig om fullt friska fågelungar där mänsklig inblandning i all välvilja oftast ställer till det mer än vad det hjälper. Fågelungar dör i onödan varje år på grund av att människor ingriper där de inte ska det. Så låt friska fågelungar vara.
 
Det går också bra att läsa här där Naturvårdverket ger tips! 
 
Hjälp oss gärna att sprida denna information genom att dela med dig av den till dina vänner och bekanta.