24 januari, 2022

Nyheter i rapporteringen av Vinterfåglar Inpå Knuten

Till helgen är det äntligen dags för årets upplaga av den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten”. Det är 17:e gången räkningen genomförs och det handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar. Räkningen har med åren vuxit till en mindre folkfest och de senaste åren har cirka 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat.

Räkningen inleds fredagen 28 januari och avslutas måndagen 31 januari. Under fredagen och måndagen kan även förskolor, skolor och arbetsplatser medverka.

 

Viktigt att komma ihåg är ett det är precis lika viktigt att rapportera in sitt antal besökande fåglar oavsett om det är många eller få. Antalet fåglar kan mellan åren variera stort, beroende på till exempel vilket väder det är. Men utan din rapport går vi miste om en viktig pusselbit i en helhetsbild. 


Rapporteringen görs bäst via hemsidan vinterfåglar.se men det är också möjligt att rapportera via mobilen i gratis-appen Vinterfåglar Inpå Knuten (som du hittar i både App Store och Google Play) liksom via post på ett särskilt rapportkort. Notera att rapporteringssidan på internet öppnas först när räkningen startar – 28 januari.

 

Inför årets räkning har vi gjort följande åtta uppdateringar kring inrapporteringen som ska göra det smidigare och roligare för dig att delta:

  • Som ny användare kan du registrera dig via Google- Apple- eller Facebookkonto.
    Ett nytt smidigt sätt att anmäla sig till Vinterfåglar, inget nytt konto behöver skapas utan det går bra att använda ett befintligt konto hos någon av tjänsterna ovan. Du behöver godkänna att Vinterfåglar delar ditt konto. Vinterfåglar ser inte din inloggningsinformation på tjänsten.

  • Det går bra att rapportera utan inloggning.
    Om du inte vill registrera dig, utan nöjer dig med att bara lämna en rapport, så går det fint att göra det under Direktrapport, utan att behöva logga in. Om du finns i systemet sedan tidigare och lämnar din e-post, så sparas din statistik om du någon gång i framtiden väljer att logga in.

  • Vi har uppdaterat en del bilder på arterna.
    Många av arterna kan du se nya fina vinterbilder på, som kan hjälpa dig att artbestämma dina besökare, och vi fortsätter att fylla på med fler bilder kontinuerligt.

  • Bättre bekräftelse på inskickad rapport i appen.
    Tidigare var det svårt att se att man faktiskt skickat in rapporten, nu kommer en tydligare bekräftelse.
Nötväcka. Foto: Ewa Grunditz Lilliesköld.
Koltrast, ung hane. Foto: P-G Bentz.
  • Visar senast rapporterade arter när du rapporterar på nytt.
    Nu visas antal inrapporterade arter hela tiden i appen, tidigare nollades de varje gång. Nu kan du alltså enkelt fylla på om det dök upp en till blåmes.

  • Statistiken syns nu i appen, äntligen!
    Ett efterlängtat önskemål från många- nu kan du se dina tidigare år i appen. Svep åt vänster/höger så dyker alla åren upp.

  • Du kan redigera dina rapportplatser i appen.
    Nu slipper du logga in på hemsidan om det blev tokigt när du lade in din rapportplats. Och har du lagt in samma adress två gånger så kan du slå ihop dem.

  • Det går bra att ändra e-post och lösenord i appen.
    Under inställningar kommer du åt denna nyhet, och slipper göra det på hemsidan.

Var med och stötta fågelskyddet du också!
Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!