12 november, 2023

Öka kunskapen om den vitryggiga hackspetten i Norrland

Den vitryggiga hackspetten är i Sverige klassificerad som akut hotad enligt rödlistan. Denna karaktäristiska fågelart, känd för sin strikta preferens för gamla, lövrika skogar, är en av Sveriges mest hotade arter. I Norrland återfinns arten ofta i igenväxande jordbrukslandskap med närhet till vattendrag. Hoten mot arten är bland annat lövträdsgallring och slutavverkning av lövskogar. Skyddet av den vitryggiga hackspettens livsmiljöer är en central del av bevarandeinsatserna.

 

Flera engagerade ornitologer från regionalföreningarna i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland har tillsammans med BirdLife Sverige initierat ett viktigt projekt för att stärka den nordliga svenska populationen av vitryggig hackspett, avgränsat till dessa län. Syftet är att öka kunskapsläget om artens utbredning genom att:

 

– Inventera arten och lämpliga biotoper: Genom fältstudier och observationer kartlägger vi var arten finns och vilka typer av habitat den föredrar. Detta inkluderar analys av skogstyper, ålder på träd och tillgången på föda.

 

– Utvärdera inflödet från Finland: Vi studerar migrationen och etableringen av naturligt invandrande individer från den finska populationen.

 

– Övervaka och skydda biotoper: Vi arbetar med att identifiera och skydda viktiga habitat för arten. Detta kan innebära samarbete med skogsbruk och markägare för att främja en skogsförvaltning som gynnar den vitryggiga hackspetten.

 

 

Engagemang och delaktighet från allmänheten

Allmänhetens engagemang är avgörande. Genom att öka medvetenheten och intresset för arten uppmuntrar vi människor att rapportera observationer, vilket är ovärderligt för att identifiera nya häckningsplatser och följa populationstrender. Genom workshops, föredrag och informationsspridning strävar vi efter att skapa en bredare förståelse för artens betydelse och behov.

 

Framtida förväntningar och betydelse

Genom projektet hoppas vi inte bara förbättra kunskapsläget om den vitryggiga hackspetten i Norrland, utan också skapa en stabil grund för dess långsiktiga bevarande. Resultaten kommer att ge insikter som är avgörande för att formulera effektiva skyddsstrategier, både på nationell och internationell nivå. Fågelskyddsarbetet bidrar till en ljus framtid för både fåglar och människor, i linje med BirdLife Sveriges vision.

 

Detta initiativ är en del av en större strävan att bevara Sveriges rika fågelliv och naturarv, vilka är grundläggande för att upprätthålla ett hälsosamt och mångsidigt ekosystem. Fågelskydd, fågelforskning och fågelintresse ligger i hjärtat av vårt arbete, och tillsammans med våra medlemmar och i samverkan med andra djur- och naturvårdsorganisationer kan vi göra skillnad för den vitryggiga hackspetten och andra arter som är beroende av Sveriges unika naturmiljöer.

 

 

Projektet finansieras med medel från BirdLife Sverige, Petra Lundbergs stiftelse, Alvins fond, Lindbergs stiftelse, WWF, samt berörda länsstyrelser i den mån de har möjlighet under kommande år.

 

 


 

 

För bara en krona om dagen, så kan du hjälpa till. Genom att bli medlem i BirdLife Sverige så bidrar du till vårt fågelskyddsarbete via medlemsavgiften, men också genom att fler medlemmar utgör en starkare röst i naturskyddssammanhang, både på regional och nationell nivå. Så vi behöver dig helt enkelt!

 

Förutom att du gör oss starkare, så får du också tillgång till härliga upplevelser genom medlemskapet. Du får vår fullspäckade medlemstidning Vår Fågelvärld i brevlådan sex gånger om året och vill du, så finns det flera evenemang att vara med på, både hos oss och våra regionalföreningar.

 

Bli medlem här

 

Länk: Rödlistan