28 juli, 2021

Ringmärkningskurs – lika hett som en värmebölja

Sommaren är i toppform och många har nu en stund över till att njuta av fåglar och natur hela dagen. Då passar Ola Svensson på att öppna dörrarna för åtta ivriga ungdomar som vill lära sig mer om fåglar. Den fjärde till åttonde augusti har Falsterbo fågelstation bjudit in till ringmärkningskurs med Ola Svensson i spetsen, och kursplatserna tog slut på direkten.

 

 

– Återväxten är huvudsyftet och det gäller inte bara Falsterbo utan alla fågelstationer. Att det får ringar på vattnet och att man tar med sig en kompis, berättar Ola Svensson som är van att hålla kursen i ringmärkning och som sedan flera år tillbaka har lärt ut kunskapen vid Falsterbo fågelstation.

 

I år är andra året i ett treårigt projekt, där syftet är att genom utbildning i ringmärkning både öka intresset för fåglar bland ungdomar och även öka antalet personer som kan vara intresserade av ringmärkningsuppdrag på landets fågelstationer.

De åtta platserna på kursen gick till ungdomar från hela landet, mellan 16 – 25 år, lika många tjejer som killar. Och kursen är helt kostnadsfritt för deltagarna tack vare bland annat stöd från BirdLife Sverige.

 

– Intresset var så stort så vi gör en kurs till vecka 44 i år, och så på sommaren nästa år också vilket blir det tredje och sista året på projektet. Men förhoppningen är att vi efter det ska kunna ha sommarkurser i ringmärkning i Falsterbo varje år, berättar Ola.

Stephen Menzie och Tim Bacanovic på ringmärkningskurs i Falsterbo 2020. Foto: Ola Svensson.

Vill du ge fåglar en ljus framtid?

Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!

Och det är återväxten inom fågelskådarkretsen och ringmärkarleden som är baktanken med hela projektet. Att de som går kursen ska fastna för fåglar och biologi, inspirera vänner, kanske rent av välja att studera biologi på universitet, ja de möjliga följdeffekterna är många. Men grundmaterialet i det hela, naturintresserade ungdomar, de finns det gott om.

 

– Det finns ett naturintresse bland ungdomar men det krävs att någon tar tag i dem och deras intresse, säger Ola och betonar vikten av att de aktiva äldre skådarna tar till vara på naturintresset hos barn och ungdomar och lockar med sig yngre förmågor som kan ta över i framtiden.

 

En viktig del i att hitta ungdomar med potential att bli en del av ringmärkningens framtid är just att sänka tröskeln in i fågelstationsvärlden. Kursen har därför inget krav på att deltagarna är duktiga skådare eller har kunskaper inom biologi. Tvärtom så är kursen tänkt som en accelerator för att ta unga vuxna med viss artkunskap och ett intresse för natur, och få dem att bredda sin kunskap och tycka att det är så kul med ringmärkning att de kanske vill jobba på fågelstation framöver. Ett sätt att skapa återväxt på bred front.

– Kurserna visar att det kan vara blandat med förkunskap bland deltagarna, men det är en nybörjarkurs. Deltagarna får lära sig allt ifrån att hålla i en fågel till att ta ut fåglarna ur nät, ringmärka, könsbestämma, mäta med mera. Det finns gott om tid, så att man kan lära sig i sin takt, och de har en del erfarna ringmärkare på plats som hjälper till att lära ut, förklarar Ola och berättar att medlemmar ur Ungdomsskådarna alltid finns med på kurserna. Dels för att hjälpa kursdeltagarna, dels för att välkomna deltagarna in i en härlig skådargemenskap bland andra fågel- och naturtokiga ungdomar.

 

Han berättar att det finns ett tydligt intresse bland fågelintresserade ungdomar för ringmärkningskurser och att det ofta är lätt att ta vara på det intresset bara genom att visa att det är ”öppna dörrar” in för att lära sig att ringmärka och kunna söka sommarjobb på fågelstationer. Lösningen ligger i att kunna skapa kontakter och att få framtidens ringmärkare att känna sig välkomna, både till kursen och till en framtid som skådare och ringmärkare.