10 mars, 2024

Skånes Ornitologiska Förening 2023

Skånes Ornitologiska Förening (SkOF) kan lägga ännu ett händelserikt år till handlingarna. Precis som 2022 hade vi årsmötet på en lördag i kombination med några föredrag, lunch och fika. Det blev en lyckad dag med trevlig atmosfär. En punkt gällde anslutning till BirdLifes Kedjan och förslaget, inklusive de nya stadgarna som arbetats fram, godkändes av stämman. För en anslutning till Kedjan krävdes även ett extra möte och det hölls i september. Efter detta mötes enda punkt stod det klart att SkOF var klara för anslutning, vilket nu också är ett faktum.

 

SkOFs arbete sker till stor del via kommittéer och dessa gjorde otaliga insatser för fågelforskning, fågelskydd och fågelskådning samt för vår förening. Många remissyttranden skrevs, ibland med återkoppling från våra kommunornitologer, ibland i tät dialog med BirdLife. SkOF är som remissinstans många gånger beroende av den kunskap som finns hos lokalklubbarna och hos kommunornitologerna. Det kan till exempel gälla olika arters lokala status eller miljöer med ett ornitologiskt värde. För att stärka kontakterna med lokalklubbarna och våra kommunornitologer ger vi ut ett nyhetsblad fyra gånger om året samt arrangerar en fysisk träff, Skånska Fågelskyddsmötet, i november varje år.

Nabben, Falsterbo augusti 2023. Ungdomar från fågelstations ringmärkningskurs. Foto: Ola Svensson

Ett ämne som dominerade i remiss­högen under året var så kallade solcellsparker. Intresset för att anlägga sådana tycks vara mycket stort och ibland handlar det tyvärr om klart olämpliga områden. Bland inventeringar under året kan nämnas att vi startade upp en ny kustinventering. En sådan genomfördes i början av 1980-talet, men resultatet har ännu inte publicerats. Nu siktar vi på ännu en heltäckande inventering med planerat slutår 2025 och därefter en publicering av båda inventeringarna. Inventeringen av den häckande fågelfaunan i Fågelsångsdalen upprepades för 71:a (!) året i rad. Sedvanliga artinventeringar, och i vissa fall också uppföljning av häckningsresultat, som genomfördes under 2022 gällde pilgrimsfalk, kungsörn (på uppdrag av Länsstyrelsen), havsörn, berguv, råka (i tio kommuner) och fältpiplärka (uppföljning av kända revir på uppdrag av Länsstyrelsen). Fortsatt arbete med kartläggning och skydd av häckningslokaler för backsvala skedde under 2023. Strandängarna inom Vellinge kommun inventerades av Falsterbo fågelstation/SkOF för 27:e året i rad på uppdrag av Länsstyrelsen.

 

Skogsgruppen har också arbetat hårt med skogliga frågor i allmänhet och om tjäderns väl och ve i land­skapet. PR-kommittén har också stora avtryck, inte minst via hemsidan och våra Facebookgrupper.

 

Under 2023 har det fortsatta ­arbetet med att engagera ­ungdomar fortlöpt. SkOF har genomfört ett tiotal exkursioner, arrangerat läger till Öland, samarbetat med BirdLifes Ungdomsskådare med ett läger till Getterön och genomfört en ringmärkningskurs i samarbete med Falsterbo Fågelstation. De stora utmaningarna är att få ungdomarna självgående utan äldre ledare.

De stora utmaningen
är att få ungdomarna
självgående utan äldre ledare.

En gröngöling gläder ungdomarna på ringmärkningskursen. Foto: Ola Svensson

Storkprojektet rullar på och storksläppet lockade som vanligt en stor publik. Fågelskydd Spillepeng hjälpte många nödställda fåglar och förmedlade även tolv kroppar tillhörande Statens vilt till Naturhistoriska riksmuseet (NRM) i Stockholm, samt skickade kroppar av ett tiotal arter till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analyser. Därmed hjälpte vi till med att dokumentera spridningen av framförallt influensan. Vi kunde också leverera en fönsterdödad ringtrast till NRM – en av dem eftertraktad art.

 

Falsterbo Fågelstation har jobbat på som vanligt med den standardiserade ringmärkningen, och sträckräkningen fortsatte som vanligt. Mikael Kristersson stod som garant för ännu en lyckad häckningssäsong på Landgrens holme vid Skanör – i år med preliminärt 1 812 häckande par av
14 arter, bland annat 1 100 par skrattmås, 405 par kentsk tärna (334 ungar ringmärktes!) samt 246 par skärfläcka. Stationen har numera en ny stationschef, Magnus Grylle.

 

Inte alltid så lätt att ta ur sävsångare ur näten, men Sofia fixar det galant en.

Vår tidskrift Anser kom ut med sin 62:a årgång och denna omfattande 312 sidor. Efter vad vi förstår uppskattas numren av de flesta. SkOF gav som vanligt också (sedan 1975) ut årsboken Fåglar i Skåne 2022 omfattande 160 sidor. Även den välkomnas av många medlemmar. SkOF tryckte också ett nytt häfte med skådartips till nybörjare.

 

Under året har Programkommittén arrangerat tolv föredragskvällar på Ekologihuset som också kunde följas via Zoom. Totalt följdes föredragen på plats av 196 personer och via Zoom av 319 personer. Att kunna följa föredragen via Zoom har som synes varit mycket uppskattat. Tag Plats genomfördes för 29 gången och i år med nio deltagande lag.

 

Under maj ledde Peter Elfman sina uppskattade kvällsexkursioner, fyra gånger med totalt 44 deltagare.
SkOF står idag inför ett generationsskifte och efter årsmötet 2024 kommer halva styrelsen att ha förnyats på två år. Under 2023 gjorde Eva Engberg, Karin Persson och Lars Sundlöf sina sista år i styrelsen och vi tackar för väl utfört arbete. Att ersätta dem blir inte helt lätt, men SkOF som förening har livskraft!