16 februari, 2023

Blyammunition förbjuds äntligen vid våtmarker i hela EU

 

Den 25 november 2020 röstades en ny lagstiftning igenom inom EU – ett förbud mot användning av blyammunition vid våtmarker (https://birdlife.se/bra-vecka-for-europeiskt-fagelliv-och-ett-steg-narmare-en-blyfri-miljo/). Efter ett par års utfasningstid blir lagen nu verklighet.

 

Så från och med idag, den 16 februari 2023, är det olagligt att använda blyhagelammunition i våtmarker i alla 27 EU-länder samt Island, Norge och Lichtenstein. Lagen träder i kraft efter en tvåårsperiod som EU-länderna haft för att förbereda sig för inför den nya lagstiftningen [1]. Med denna lag på plats kommer uppskattningsvis 1 miljon vattenfåglar som för närvarande dör av blyförgiftning i EU att räddas och ytterligare blyföroreningar i våtmarkerna kommer till stor del att upphöra.

 

Blyhagel består av små runda kulor och har varit den vanligaste ammunitionen för jakt av våtmarksfåglar. Den nya lagen grundar sig på forskning och studier som påvisat att blyhagel har förorenat våra våtmarker med 4000 – 5000 ton bly årligen, trots att det finns konkurrenskraftiga alternativ till ammunition. Bly är ett av de giftigaste ämnen vi känner till och hör inte hemma i vår natur. Hos människor påverkar det framför allt utvecklingen hos barn.

Blyhagel är särskilt problematiskt för vattenfåglar som får i sig blykulor genom att de tar dem för grus eller mat. Till exempel änder har en specialiserad mage som är konstruerad av tjocka, muskulösa väggar som används för att mala ner hårdsmält föda, såsom fröer. Att äta grus underlättar matsmältningen.

 

Förbudet kommer också att minska den sekundära förgiftningen av rovfåglar och asätare, som regelbundet förgiftas när de äter byte som är förorenade med blyhagel.

 

I Sverige har vi sedan tjugo år tillbaka haft en liknande lagstiftning. Skillnaden för oss blir att begreppet våtmark nu blir betydligt bredare i och med att Ramsarkonventionens definition gäller i den nya lagen.

 

”Med våtmark avses sumpmarker, kärr, torvmossar eller vattenområden, oavsett om de är naturliga eller konstgjorda, permanenta eller tillfälliga eller består av vatten som är stillastående eller rinnande, sött, bräckt eller salt, inbegripet havsområden med ett djup vid lågvatten som inte överstiger sex meter.”

 

Tidigare har svensk lagstiftning använt sig av VMI:s definition.

”Våtmarker är sådan mark där vatten under en stor del av året finns nära under, i eller över markytan, samt vegetationstäckta vattenområden. Minst 50 % av vegetationen bör vara hydrofil, d.v.s. fuktighetsälskande, för att man skall kunna kalla ett område för våtmark. Ett undantag är tidvis torrlagda bottenområden i sjöar, hav och vattendrag, de räknas som våtmarker trots att de saknar vegetation.”

 

Ramsarkonventionens definition adderar därmed områden som är tillfälligt översvämmade, konstgjorda vatten och även rinnande vatten (till exempel större diken). Naturvårdsverket utarbetar för närvarande riktlinjer för tolkningen av våtmarksbegreppet som kommer att presenteras inom kort för ett förtydligande av ramarna för den nya lagen.

Den andra stora skillnaden mot den befintliga svenska lagstiftningen är att det nu blir ett förbud mot att bära med sig blyammunition om man vistas närmare än 100 meter från en våtmarks yttre gräns. Detta för att minska svårigheten kring bevisbördan när blyammunition används vid våtmarksjakt.

 

Tyvärr går förbudet inte längre än till våtmarker. Men det kan ändras snart. Europeiska kemikaliemyndigheten har bedömt hälso- och miljöriskerna för övrig jakt- och skytteverksamhet och kommit fram till att en EU-omfattande begränsning är motiverad.

 

Såväl BirdLife Sverige som BirdLife International har jobbat för ett totalförbjud mot blyammunition vid jakt i mer än 20 år. Danmark och Nederländerna är redan där, och med tanke på hur giftigt bly är kommer vi säkerligen också dit så småningom. Vi kommer fortsätta att stå upp mot ammunitionsindustrin och jaktlobbyn för att säkerställa att Europa får den giftfria miljö som vi förtjänar. Detta är ett stort steg på vägen!

 

Källor:

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2021/57   

Information om EU-förbud mot blyhagel i våtmarker