23 februari, 2023

Mellanskog avverkar häckningsområden för lavskrika och tretåig hackspett i Funäsdalen

På en välkänd plats strax utanför Funäsdalen i Härjedalen avverkades den 27/1 en grannaturskog på drygt 11 hektar. Enligt uppgift hade maskinföraren tagit helg, men efter att BirdLife Sverige uppmanat mark- och miljödomstolen att omedelbart stoppa avverkningen avslutades den redan under lördagsnatten. Domstolsbeslutet på måndagen var således förgäves för skogens invånare.

Här har den välkände naturfilmaren Ingemar Lind bland annat spelat in filmen Lavskrikans rike. Flera lavskrikor varnade högljutt i protest när avverkningsmaskinen fällde 250-åriga granar, men vad hjälpte det – skogen är för alltid borta.

 

Förutom lavskrika finns i området även revir för tretåig hackspett och en mängd andra naturvårdsarter. En rapport om dessa skyddade och fridlysta arter, sammanställd av Naturskyddsföreningen i Jämtland/Härjedalen, hade Mellanskog fått från Skogsstyrelsen redan i oktober 2022. Detta utöver den information och rapporter från Artportalen som BirdLife Sverige tillhandahållit.

 

Mellanskog har alltså känt till de fridlysta arterna i området, men inte tagit någon notis om vare sig dem eller det kunskapskrav som åligger verksamhetsutövare. Detta rimmar illa med Mellanskogs påstående att man inte befattar sig med ”Skogar med mycket höga naturvärden och/eller registrerade nyckelbiotoper”.

 

Både BirdLife Sverige och Naturskyddsföreningen har vid flera tillfällen även informerat Skogsstyrelsen, som enligt sitt myndighetsuppdrag ansvarar för att hänsyn tas till fridlysta arters miljökrav. Trots detta har myndigheten inte agerat i ärendet, vilket förklaras med tidsbrist. Av myndighetens egen tillsynshandbok framgår emellertid att ”Om Skogsstyrelsen däremot vill säkerställa att åtgärden inte påbörjas förrän handläggningen av ärendet är färdig kan myndigheten fatta ett interimistiskt förbud… Det kan till exempel röra sig om ett område med en redan konstaterad artförekomst där ytterligare information, exempelvis om artens utbredning eller livsmiljö, behöver samlas in vid en viss tid på året.”

 

Skogsstyrelsens bristande tillämpning av myndighetens egna verktyg för att säkerställa att artskyddsbrott inte begås riskerar att urholka förtroendet för myndigheten.

 

I detta och många andra ärenden har BirdLife Sverige begärt att få en kopia av Skogsstyrelsens beslut/ställningstagande för att kunna överklaga då dessa inte lever upp till arternas miljökrav och gällande naturvårdslagstiftning. Skogsstyrelsen har bekräftat att vi som ideell naturvårdsorganisation har rätt till det. I detta fall har Skogsstyrelsen emellertid låtit ärendet ”ticka på” utan ställningstaganden eller åtgärder, vilket bolaget kunnat utnyttja till att avverka skogen i strid med miljöbalken. Endast om vi själva upptäcker att avverkningen påbörjas kan vi begära att avverkningen stoppas genom inhibitionsbeslut från domstolen.

 

BirdLife Sverige menar att det finns stark anledning att ifrågasätta Mellanskogs påstådda ambitioner att behålla och försvara de arter och naturvärden som finns i de återstående spillrorna av svenska naturskogar. Vi ser gärna att företrädare för Mellanskog och Skogsstyrelsen förklarar hur det kunde bli så här, om man anser att fel begåtts samt vad man avser att göra för att detta inte ska ske igen.

 

Förutom att ärendet nu ligger hos mark- och miljödomstolen har klagomål från WWF, BirdLife Sverige och Jämtlands skogsgrupp lämnats in avseende Mellanskogs avverkning av skog ovanför naturvårdsgränsen i strid med regelverket för FSC (kontrollerat virke). Mellanskog har genom certifieringen nämligen förbundit sig att inte avverka eller köpa virke från skogar med höga naturvärden. Att som Mellanskog skylla på Skogsstyrelsens handläggning håller inte, de har brutit både mot kraven i miljöbalken och kraven i den standard de själva sagt att de ska följa. Hade det varit en engångsföreteelse hade det kanske varit förlåtligt, men de genomför otillåtna avverkningar gång på gång och riskerar därmed hela certifieringssystemets trovärdighet.

 

Ytterligare ett område (inringat) norr om det avverkade står under akut hot, eftersom den avverkningsanmälan är fortsatt giltig. Inte heller i detta ärende har Skogsstyrelsen tagit något artskyddsbeslut eller interimistiskt förbud (avverkningsstopp). Detta trots att det även här finns revir av lavskrika och tretåig hackspett.

Vi uppmanar Mellanskog att dra tillbaka denna avverkningsanmälan.

 

Karta över området uppdelat på tre avverkningsanmälningar. Det avverkade området ligger utanför den fjällnära gränsen i söder där det står ”Fjällkällan” på kartan. Det avverkningshotade området (inringat i kartan) ligger utanför den fjällnära gränsen. Den fjällnära gränsen utgörs av rödstreckat område, vilket har förbjudits för avverkning. Gula punkter visar fynd av prioriterade fågelarter, främst av lavskrika och tretåig hackspett från artportalen.
På Mellanskogs informationsskyltar står det att den olikåldriga naturskogen, med upp till 250-åriga granar nu är mogen att bli till förpackningar, timmer och biobränsle. Foto: Privat
Lavskrika. Foto: Privat
250-årig naturskog med revir av såväl lavskrika som tretåig hackspett har avverkats av Mellanskog. Foto: Privat