13 maj, 2021

Jordbruksfåglar – Insatser för tofsvipan

Det går dåligt för fåglarna i odlingslandskapet. Och det är inte bara fåglar som far illa av det intensiva jordbruk som bedrivs på många håll, även insekter, groddjur och många växter får sina habitat ödelagda.
Typiska jordbruksfåglar som tofsvipa, storspov och sånglärka har gått tillbaka kraftigt. Det visar bland annat data från Svensk Fågeltaxering. Men trenderna kan brytas och vi kan alla vara en del i den omställningen genom att välja naturbeteskött och ekologiskt odlad mat. Vi kan köpa en lärkruta till gagn för många arter.
Mängden bekämpningsmedel i jordbruket behöver minska och vi skulle behöva få tillbaka delar av det småbrutna landskap som förr karakteriserade odlingsbygden med hävdade gräsytor, betesdjur, naturliga småvatten och ordentliga kantzoner.
Under våren lägger vi på birdlife.se fokus på tre stycken jordbruksfåglar och deras utmaningar. Du har kunnat läsa om dem i vår medlemstidning Vår Fågelvärld nr 2 i år och under de kommande veckorna kommer du varje torsdag kunna läsa längre fördjupande texter om sånglärkan, tofsvipan och storspoven. Under de veckorna har du även möjlighet att vara en del i räddningen av dessa arter genom att stödja fågelskyddsarbetet inom jordbruksområdet.
Swisha gärna ditt bidrag!
Tofsvipa och gråhäger. Foto: John Larsen.

Du kan vara med och rädda tofsvipan – skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp (skriv Jordbrukskampanj som meddelande) till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!

Tofsvipa – våtmarker och naturbete

 

Tofsvipan är tillsammans med sånglärkan det öppna landskapet mest välbekanta vårtecken. Tofsvipan föredrar häckningsplatser på hävdade strandängar samt på fuktig åkermark med vårsäd. Arten drabbades hårt av 1800-talets utdikningar och har sedan dess  fortsatt att minska och är nu rödlistad som sårbar (VU).

 

Vad har vi gjort

 

År 2007 startade BirdLife Sverige och Hushållningssällskapet Fågelskådare och lantbrukare i samarbete för ökad biologisk mångfald – ett projekt där jordbrukare och fågelskådare tillsammans strävar efter att gynna fågellivet i jordbrukslandskapet. Ett viktigt verktyg som togs fram var artfaktablad för ett antal av jordbrukslandskapets fåglar varav ett för tofsvipan med tips på små enkla insatser för den enskilde lantbrukaren.

 

BirdLife Sverige driver flera frågor om odlingslandskapet för att gynna våtmarksfåglar. Vi vill att igenväxning av jordbruksmark ska bromsas, att uppfödningen av nötkreatur ska baseras på bete, helst på naturbetesmarker samt att vattenmiljöer återskapas. Småskaliga jordbruk som kombinerar ekologisk odling och djurhållning ska gynnas och användningen av pesticider minskas.

 

 

I nästa del i denna serie om jordbruksfåglar kan du läsa om vad för åtgärder i jordbruket som behövs för att bromsa minskningen av tofsvipan. Vad är det BirdLife Sverige arbetar mot för att arten ska kunna överleva på sikt?