3 oktober, 2022

Årets resultat från EuroBirdwatch22

Länkar till rapporter, se längt ner på sidan.

Det internationella EuroBirdwatch22 lockade över 19 000 deltagare med aktiviteter hos 35 BirdLife-partners i Europa och Centralasien. Över 4,6 miljoner fåglar räknades in under helgen och antalet kommer säkert att stiga eftersom siffrorna bygger på det resultat som rapporterats på söndagskvällen fram till klockan 18.00.

 

Det är ett geografiskt stort område som täcks in och det betyder att många fågelarter ses. Om bo/bergfink dominerar i Sverige så är det flamingo i Grekland, gulnäbbad lira vid Gibraltar, brun glada i Georgien, bivråk på Cypern och sothöna i Italien. Lite förvånande är att närmare 299 ringtrastar sågs i Belgien. Givetvis påverkas vilka arter som är vanligast av på vilken eller vilka platser man skådat på under helgen.

 

På Malta gladdes man åt en dvärgörn. Dessvärre blev den beskjuten av flera jägare och blev förmodligen dödad. ”This is a sad testament to the situation of killing of protected bird species in Malta” skriver BirdLife Malta.

 

Av globalt mer hotade och ovanliga fåglar noterades sju stäppvipor i Uzbekistan (UzSPB) och 30 fjällgäss vid Lake Kerkini i Grekland (HOS). Det bör ju vara en del (eller hela) av den lilla äkta nordiska fjällgåspopulationen som finns kvar i Norge och Norden.

 

I Tjeckien fångades en pungmes som bar en litauisk i ring. Mycket passande eftersom EuroBirdwatch handlar om att rikta uppmärksamheten på flyttande fåglar och dess rastplatser. Fåglar känner tyvärr inte till några landsgränser (om de kunde det, då skulle rovfåglar undvika Malta).

 

I Sverige har strax under en miljon fåglar har registrerats i Artportalen av ungefär 2000 observatörer. Vi konstatera att den här EuroBirdwatch-helgen i Sverige inte är bland de individrikaste. Förklaringen är enkel – det noterades inga stora sträcksiffror och framförallt inte för bo/bergfink och grågås och vitkindad gås som normalt fyller sträckprotokollen. Gässen ägnade sig nog åt att fylla på fettreserverna i väntan på bättre sträckväder.

 

Antalet arter ligger dock på en hög nivå tack vare en del havsfåglar på västkusten och en radda rariteter framförallt efter östkusten, men även inlandet har inte varit helt lottlösa.

 

Tajgablåstjärt, alla skådares dröm tillbaka i tiden, dyker upp lite här och där, fortfarande ovanlig men inte omöjlig! Det är riktigt intressant med den nya västliga sträckrutten och expansionen in i norra Sverige. Kanske är sibirisk piplärka nästa häckfågelkandidat i Sverige, fynden verkar öka och får vi skådare lite bättre kläm på locklätet från sträckande fåglar kommer vi kanske kunna följa dess expansion i tajgablåstjärtens fotspår?

 

Men visst sticker väl en aftonfalk i Torne lappmark ut och rörelserna av lappmes efter Norrlandskusten skapar nog förhoppningar och förväntningar längre söderut i Sverige. Och oktober månad har ju precis startat!

 

”Artligan” domineras som vanligt av Skåne med 208 arter medan Åsele lappmark ståtar med nötväcka. Inte illa med den mot norr expanderande nötväckan däruppe i norr men det avspeglar ju inte fågeltillgången utan mer skådartillgången.

 

Lokala och regionala aktiviteter

Det genomfördes EuroBirdwatchaktiviteter på många platser i Sverige. Här ett par klubbar som skickat in en kort rapport (skicka gärna in några rader om aktiviteter så kan vi fylla på för historikens skull)

 

Halmstadsornitologerna har en fin tradition i Grötvik. Så här rapporterar Anders Wirdheim;

” Vi hade inte tur med vädret, det blåste kulingvindar från sydost, men det blev ändå ett ganska lyckat evenemang. Omkring 250 personer besökte oss mellan 08.00 och 12.00, och totalt noterades 61 fågelarter. Havssula, dvärgbeckasin, jorduggla och forsärla kan kanske nämnas.”

 

Nybro-Emmaboda fågelklubb genomförde som vanligt två aktiviteter, en i Emmaboda kommun (Skäveryd) och en i Nybro kommun (Madesjö). I Madesjö var det obefintlig sträckaktivitet, men en del rastande tättingar. Dagens vanligaste art var ringduva med ett 40-tal individer. Tre rovfågelsarter (sparvhök, röd glada och ormvråk) och tre hackspettsarter (större hackspett, gröngöling och spillkråka) hittade vi. Totalt 37 arter mellan 08.00 och 12.00. Bland tättingarna kan nämnas en vardera av lövsångare, stenskvätta och bergfink.

 

Till Skävremaden kom 12 deltagare och 4 skådare i Madesjö.

 

Naturum Ottenby, Ölands Ornitologiska förening och BirdLife Sverige genomförde en Skådarskola under helgen, 7 personer var med. Bland annat skådade vi en sibirisk piplärka tillsammans med många andra fågelskådare på Ölands södra udde denna dag.

Sibirisk piplärka. Foto: Kajsa Grebäck

Sammanfattningsvis ska vi komma ihåg att även om vi har haft en trevlig fågelhelg här i Sverige så är det kanske viktigaste med evenemanget EuroBirdwatch att ge ett indirekt stöd till de som kämpar i länder med ett svagare eller obefintligt fågel- och miljöskydd. Ditt deltagande ger stöd åt alla de partners som är aktiva inom BirdLife-familjen som har det tuffare!

 

Anders Lundqvist

Rapporter