Nyheter från Taxonomikommittén

Nedan listas samtliga publicerade webbnyheter från Tk:
 

2024-12-11

Nyheter från Taxonomikommittén

Som ni nog sett kom Tk:s rapport nr 15 i förkortad version i nya numret av Vår Fågelvärld. Den långa originalversionen inkluderande referenser finns som…

Som ni nog sett kom Tk:s rapport nr 15 i förkortad version i nya numret av Vår Fågelvärld. Den långa originalversionen inkluderande referenser finns som vanligt på Tk:s hemsidor, https://birdlife.se/tk/, under menyn Rapporter. Där finns också den nya Västpalearktislistan att läsa om och ladda ned, under menyn Västpalearktislistan.Gå gärna med i Tk:s Facebookgrupp "Taxonomikommittén", där publiceras fortlöpande nyheter om taxonomi…

Läs mer

2024-09-03

Bysvala, musgärdsmyg och parakitfalk – många nya svenska namn på världens fåglar

En ny version av listan med alla världens fågelnamn på svenska, Namnlistan, är just publicerad. Denna lista följer IOC:s taxonomi och systematik, deras version 14.2,…

En ny version av listan med alla världens fågelnamn på svenska, Namnlistan, är just publicerad. Denna lista följer IOC:s taxonomi och systematik, deras version 14.2, som just publicerats. I de fall något skiljer sig från svenska Taxonomikommitténs (Tk:s) ståndpunkt finns fotnoter i listan. Alla listor finns att läsa och ladda ner på Tk:s webbsidor; https://birdlife.se/tk/ Där finns i högermenyn startsidan för…

Läs mer

2024-07-26

Mot en gemensam världslista

Arbetet inom WGAC (Working Group Avian Checklists) där representanter från de ledande världslistorna (IOC, eBird/Clements och BirdLife) arbetar med att skapa en gemensam världslista går…

Arbetet inom WGAC (Working Group Avian Checklists) där representanter från de ledande världslistorna (IOC, eBird/Clements och BirdLife) arbetar med att skapa en gemensam världslista går snabbt framåt. Planen är att publicera den nya listan i början av 2025. Svenska Tk har löpande kommunikationen med representanter från WGAC och har, i samråd med styrelsen för BirdLife Sverige, tagit ett principbeslut att…

Läs mer

2024-04-03

Ny Sverigelista och Familjelista

Nu har Taxonomikommittén och Raritetskommittén enats om att föra en helt gemensam Sverigelista; Förteckning över Sveriges fågeltaxa, och den är nu publicerad på både Tk:s…

Nu har Taxonomikommittén och Raritetskommittén enats om att föra en helt gemensam Sverigelista; Förteckning över Sveriges fågeltaxa, och den är nu publicerad på både Tk:s och Rk:s webbsajter. Listan tar upp alla arter och underarter anträffade i Sverige i både kategori A-C, plus på slutet även kat. D och E (ej spontana). Där finns även fyndinfo, länkar till raritetskatalogen och…

Läs mer

2024-02-12

Många nyheter från Taxonomikommittén

12 februari publicerades en rad nya listor på TK:s hemsidaNy Västpalearktislista, en helt ny Sverigelista med alla påträffade underarter med svenska namn, ny namnlista över…

12 februari publicerades en rad nya listor på TK:s hemsidaNy Västpalearktislista, en helt ny Sverigelista med alla påträffade underarter med svenska namn, ny namnlista över alla världens fågelarter, ny lista över utdöda m.m.Och så publicerades Rapport 14 med taxonomiska uppdateringar. Den förkortade versionen kommer i Vår Fågelvärld  1/2024 denna vecka.

Läs mer

2023-09-07

Listan över alla världens fågelnamn på svenska uppdaterad

En ny version av listan med alla världens fågelnamn på svenska, Namnlistan,  är just publicerad, i version 16. Denna lista följer IOC:s taxonomi och systematik,…

En ny version av listan med alla världens fågelnamn på svenska, Namnlistan,  är just publicerad, i version 16. Denna lista följer IOC:s taxonomi och systematik, deras version 13.2. I de fall något skiljer sig från svenska Taxonomikommitténs (Tk:s) ståndpunkt finns fotnoter i listan. Alla listor finns att läsa och ladda ner på Tk:s webbsidor; https://birdlife.se/tk/ Där finns i högermenyn startsidan…

Läs mer

2022-10-21

Nytt från Taxonomikommittén (Tk)

21 oktober publicerades Taxonomikommitténs Rapport 13 med taxonomiska uppdateringar som främst berör Västpalearktis. Det som påverkar svenska listan är att mongolpipare delas upp i två…

21 oktober publicerades Taxonomikommitténs Rapport 13 med taxonomiska uppdateringar som främst berör Västpalearktis. Det som påverkar svenska listan är att mongolpipare delas upp i två arter. Hela Rapport 13 finns att läsa under "Rapporter & dokument" i menyn till höger på Tk:s hemsida https://birdlife.se/tk/. En förkortad version finns i Vår Fågelvärld 5/2022: 55–57. På sidan "Västpalearktis" finns ett kapitel om…

Läs mer

2022-02-14

Ny rapport från Taxonomikommittén, Tk

Taxonomikommitténs 12:e rapport, som just publicerats i rykande färska Vår Fågelvärld nr 1/2022 i en kraftigt förkortad version, finns som vanligt att läsa i sin…

Taxonomikommitténs 12:e rapport, som just publicerats i rykande färska Vår Fågelvärld nr 1/2022 i en kraftigt förkortad version, finns som vanligt att läsa i sin fulla längd på Tk:s hemsida, se meny ”Rapporter” i höger ram. Under meny ”Västpalearktislistan” finns nyheter om den listan och även Tk:s två Sverigelistor; en artlista och en lista inkluderande även underarter (listorna kan laddas…

Läs mer

2021-07-30

Listan över alla världens fågelnamn på svenska uppdaterad

Den årliga uppdateringen av listan med alla världens fågelnamn på svenska, Namnlistan,  är just publicerad, nu heter den version 13. Denna lista följer IOC:s taxonomi…

Den årliga uppdateringen av listan med alla världens fågelnamn på svenska, Namnlistan,  är just publicerad, nu heter den version 13. Denna lista följer IOC:s taxonomi och systematik. I de fall något skiljer sig från svenska Taxonomikommitténs (Tk:s) ståndpunkt finns fotnoter i listan. Tk:s egen lista omfattar enbart Västpalearktis, vårt primära bevakningsområde. Alla listor finns att läsa och ladda ner på…

Läs mer

2020-11-01

Ny lista från Tk – underartslistan

Nu finns Taxonomikommitténs nya Sverigelista även i en variant med underarterna inlagda, varav en del fått svenska namn. Båda sverigelistorna har fyndsiffror från Fågelåret 2019…

Nu finns Taxonomikommitténs nya Sverigelista även i en variant med underarterna inlagda, varav en del fått svenska namn. Båda sverigelistorna har fyndsiffror från Fågelåret 2019 inlagda. Principerna för de svenska underartsnamnen finns sist i Rapport 11. Under meny Rapporter & dokument finns nu både den långa kompletta Rapport 11, och den förkortade versionen som kom med senaste Vår Fågelvärld (nr.…

Läs mer

2020-10-15

Inga sof(f)-kryss i ny Tk-rapport

I Taxonomikommitténs 11:e rapport utökas inte Sverigelistan med några nya arter. Däremot urskiljs flera som mycket väl kan dyka upp i Sverige i framtiden. Flera…

I Taxonomikommitténs 11:e rapport utökas inte Sverigelistan med några nya arter. Däremot urskiljs flera som mycket väl kan dyka upp i Sverige i framtiden. Flera välkända svenska häckfåglar får också nya släktesnamn och listan med svenska namn på underarter har till slut fastställts. Rapport 11 inkluderar listan med underartsnamn och en uppdaterad VP-lista med ny systematisk ordning finns att läsa…

Läs mer

2019-07-28

Uppdaterade listor över fågelnamn

Nu är "Officiella listan med svenska namn på alla världens fågelarter" uppdaterad, totalt 10 916 arter. I och med att IOC publicerade sin nya version…

Nu är "Officiella listan med svenska namn på alla världens fågelarter" uppdaterad, totalt 10 916 arter. I och med att IOC publicerade sin nya version 9.2 i juni har Taxonomikommittén lagt in de nya arter som beskrivits, eller ändrat namn på arter som lumpats. Icke-tättingarna har dessutom fått ändrad systematisk ordning. Vad som ändrat finns på sidan "Förändringar i listan".…

Läs mer

2019-04-10

Rapport 10 från Tk – 3 nya splittar

10 april publicerades Taxonomikommitténs Rapport 10 med taxonomiska uppdateringar som berör Västpalearktis. Tre av dem påverkar den svenska listan; knölsvärtan delas upp i två arter (amerikansk…

10 april publicerades Taxonomikommitténs Rapport 10 med taxonomiska uppdateringar som berör Västpalearktis. Tre av dem påverkar den svenska listan; knölsvärtan delas upp i två arter (amerikansk och sibirisk), medelhavsstenskvättan i två arter (västlig och östlig) samt vitgumpad buskskvätta i två arter (vitgumpad buskskvätta och amurbuskskvätta). Hela Rapport 10 finns att läsa under "Rapporter & dokument". En förkortad version har publicerats i…

Läs mer

2018-10-27

Taxonomikommitténs webbsidor på nya sajten

Nu har Taxonomikommittén flyttat från SOF:s gamla sajt birdlife.se till nya sajten birdlife.se. De flesta listor är desamma som i början av 2018, utom världslistan…

Nu har Taxonomikommittén flyttat från SOF:s gamla sajt birdlife.se till nya sajten birdlife.se. De flesta listor är desamma som i början av 2018, utom världslistan svenska namn på världens fåglar. Den har uppdaterats till version 8 med anledning av att IOC publicerade version 8.2 av sin världslista i juli 2018. För att se vad som ändrats, se sidan förändringar i listan.…

Läs mer

2018-01-30

Ny rapport från Taxonomikommittén

I Vår Fågelvärld nummer 1/2018 publiceras en något förkortad version av Taxonomikommitténs nionde rapport. Den fullständiga rapporten kan laddas ner här på Tk:s hemsida, se…

I Vår Fågelvärld nummer 1/2018 publiceras en något förkortad version av Taxonomikommitténs nionde rapport. Den fullständiga rapporten kan laddas ner här på Tk:s hemsida, se "Rapporter" i menyn till höger. Dessutom är alla våra listor uppdaterade: Västpalearktislistan, Världslistan, Familjelistan och Ordningar. Observera att VP-listan nu har en helt ny systematik jämfört med föregående versioner.   Det var fel på en…

Läs mer

2018-01-30

10 nya fågelfamiljer i familjelistan!

I och med IOC:s lista version 8.1 kom häromdagen innebar det att hela 10 nya fågelfamiljer tillkom, och två försvann. Läs mer och se listan…

I och med IOC:s lista version 8.1 kom häromdagen innebar det att hela 10 nya fågelfamiljer tillkom, och två försvann. Läs mer och se listan under Fågelfamiljer i höger ram. Även listan över världens fågelordningar är uppdaterad.

Läs mer

2017-02-15

Mycket nytt från Tk

I Vår Fågelvärld nummer 1/2017 publiceras en kort version av Taxonomikommitténs åttonde rapport. Den fullständiga rapporten kan laddas ner här på Tk:s hemsida, se Rapporter…

I Vår Fågelvärld nummer 1/2017 publiceras en kort version av Taxonomikommitténs åttonde rapport. Den fullständiga rapporten kan laddas ner här på Tk:s hemsida, se Rapporter till i ramen till höger. Dessutom är alla listor uppdaterade: Västpalearktislistan, Världslistan, Familjelistan och Ordningar.

Läs mer

2016-11-05

Världslistan uppdaterad till version 5

Listan över alla världens fågelfamiljer är nu uppdaterad till version 5 (NL 5). Detta med anledning av tre uppdateringar av IOC:s lista, versionerna ver 6.2,…

Listan över alla världens fågelfamiljer är nu uppdaterad till version 5 (NL 5). Detta med anledning av tre uppdateringar av IOC:s lista, versionerna ver 6.2, 6.3 och 6.4 (april–okt 2016). Listan hittar du i menyn till höger.

Läs mer

2016-02-06

Ny lista över utdöda arter, och världslistan uppdaterad till ver. 4.

Taxonomikommittén har avslutat det sista steget i arbetet med svenska namn på världens arter, nämligen arter som dött ut innan år 1500, men funnits under Holocen, den…

Taxonomikommittén har avslutat det sista steget i arbetet med svenska namn på världens arter, nämligen arter som dött ut innan år 1500, men funnits under Holocen, den pågående geologiska epoken vilken inleddes för cirka 11 700 år sedan. Det rör sig om 214 arter, som inte finns med i IOC:s världslista. Samtidigt publiceras version 4 av listan över svenska namn. Denna innehåller huvudsakligen ändringar föranledda…

Läs mer

2015-08-20

Namnlistan över alla världens fågelarter uppdaterad till version 3.

I samband med att IOC nyligen publicerade uppdateringar av den världslista som Taxonomikommittén rekommenderar och följer behövde ett antal arter som delats upp eller slagits…

I samband med att IOC nyligen publicerade uppdateringar av den världslista som Taxonomikommittén rekommenderar och följer behövde ett antal arter som delats upp eller slagits ihop nya svenska namn. IOC:s lista heter nu version 5.3 och SOF:s namnlista heter nu version 3. Samtidigt uppdaterades listan över världens fågelfamiljer till version 11. En ny lista som inte funnits på ett tag…

Läs mer

2015-05-17

Världslistan, VP-listan och Familjelistan är uppdaterade

Listan med Svenska namn på världens fåglar finns nu publicerad i nya versionen 2 (maj 2015). Uppdatering av systematik har gjorts som följer IOC:s uppdatering version 5.2…

Listan med Svenska namn på världens fåglar finns nu publicerad i nya versionen 2 (maj 2015). Uppdatering av systematik har gjorts som följer IOC:s uppdatering version 5.2 publicerat 23 april 2015. Dessutom har en noggrann genomgång av hela listan avseende grammatiska regler gjorts för hur man skriver foge-s och så har även några smärre stavfel rättats. För detaljer om detta, se under…

Läs mer

2015-02-12

Nu är hela listan klar! Alla världens fåglar har fått officiella namn

Nu är listan över alla världens 10 709 fågelarter med svenska namn klar. På sidan Svenska namn på världens fåglar kan du ladda hem listan i olika…

Nu är listan över alla världens 10 709 fågelarter med svenska namn klar. På sidan Svenska namn på världens fåglar kan du ladda hem listan i olika format eller läsa den på webben. Jämfört med den första remisslistan från 2008 har cirka en tredjedel av arterna fått förändrade svenska namn, till stor del som en följd av de stora förändringar i systematiken…

Läs mer

2014-08-14

Äntligen officiella svenska namn klara

År 2008 presenterades ett första förslag till svenska namn på alla världens fågelarter. Därefter har listan legat ute på remiss och en mängd synpunkter och…

År 2008 presenterades ett första förslag till svenska namn på alla världens fågelarter. Därefter har listan legat ute på remiss och en mängd synpunkter och nya namnförslag har inkommit. Dessa synpunkter har nu bearbetats av SOF/BirdLife Sveriges Taxonomikommitté. I arbetet har artlistan har delats upp i två delar: Del 1: samtliga icke-tättingar och delar av tättingarna (de så kallade suboscina…

Läs mer

2014-04-10

Förändringar bland Tk:s ledamöter

I början av 2013 utsågs Björn Anderson och Markus Lagerqvist till nya ledamöter. I början av 2014 slutade vår nestor Lars Svensson i Taxonomikommittén, men…

I början av 2013 utsågs Björn Anderson och Markus Lagerqvist till nya ledamöter. I början av 2014 slutade vår nestor Lars Svensson i Taxonomikommittén, men han fortsätter istället som en av rådgivarna i Taxonomikommitténs "Referensgrupp". Mer info finns på sidan ledamöter.

Läs mer

2014-04-10

Rapport 5 från Tk publicerad i Vår Fågelvärld nr 2/2014

I nya nummer 2/2014 av Vår Fågelvärld finns rapport 5 från Tk på sidan 36–45; Förändringar i listan över Holarktis fåglar. I samband med publiceringen har Holarktislistan uppdaterats…

I nya nummer 2/2014 av Vår Fågelvärld finns rapport 5 från Tk på sidan 36–45; Förändringar i listan över Holarktis fåglar. I samband med publiceringen har Holarktislistan uppdaterats till version 5, med de aktuella förändringarna med röd text. Listan kan läsas som webbsida eller laddas ner i formaten pdf, xlsx eller xls.   För Sverigelistan innebär det att turkestantörnskata tillkommer som ny art.

Läs mer

2013-03-12

Justering av Holarktis gräns och en mängd nya arter tillagda

Nu finns artikeln från Vår Fågelvärld 1/2013 (Rapport 4b) att ladda hem under menyn Rapporter & dokument till höger. I denna artikel justeras gränsen mellan Holarktis och…

Nu finns artikeln från Vår Fågelvärld 1/2013 (Rapport 4b) att ladda hem under menyn Rapporter & dokument till höger. I denna artikel justeras gränsen mellan Holarktis och den Neotropiska regionen i Mexiko. Dessutom har ett stort antal nya arter lagts till i Holarktislistan, de är markerade med röd och blå färg. I fotnoterna förklaras detta mer. Fotnoterna innehåller alla ändringar i listan…

Läs mer

2012-12-24

En korrektion i Holarktislistan

Ett fel hade insmugit sig i Holarktislistan: Saxicola torquatus fanns på två ställen, det är rättat nu så att svarthakad buskskvätta istället står med nya vetenskapliga namnet Saxicola…

Ett fel hade insmugit sig i Holarktislistan: Saxicola torquatus fanns på två ställen, det är rättat nu så att svarthakad buskskvätta istället står med nya vetenskapliga namnet Saxicola rubicola. Tack Stig Linander för påpekandet!

Läs mer

2012-10-10

Rapport nr 4 från Tk. Holarktislistan uppdaterad

Rapport nr 4 från Tk (publicerad i VF 6/2012, som kom 10 december) finns nu tillgänglig i pdf-format på hemsidan. Du hittar den på sidan Rapporter…

Rapport nr 4 från Tk (publicerad i VF 6/2012, som kom 10 december) finns nu tillgänglig i pdf-format på hemsidan. Du hittar den på sidan Rapporter & dokument.   Alla förändringar från Rapport 4 finns införda med rött i Holarktislistan, som nu är i version 3b. Även antal fynd av arter påträffade i Sverige till och med 2011 är uppdaterade idag.…

Läs mer

2012-03-03

Tk i Roadrunner / rapport 1 som pdf

I nummer 1/2012 av Roadrunner som publicerades häromdagen finns ett reportage om Tk och en intervju av Lars Svensson.    Rapport 1 från Tk finns…

I nummer 1/2012 av Roadrunner som publicerades häromdagen finns ett reportage om Tk och en intervju av Lars Svensson.    Rapport 1 från Tk finns nu inscannad som pdf med  färgbilder istället för bara en textfil. Se "Rapporter & dokument".

Läs mer

2012-02-21

Listan över världens fågelfamiljer och ordningar uppdaterad

Nu är Familjelistan uppdaterad med nya familjer enligt Clements världslista version 6.6, och nya svenska namn. Listan finns som webbsida eller nedladdningsbar i tre olika…

Nu är Familjelistan uppdaterad med nya familjer enligt Clements världslista version 6.6, och nya svenska namn. Listan finns som webbsida eller nedladdningsbar i tre olika format.

Läs mer