Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Tordmule. Foto: Harry Collins
IBA-inventering av alkor i Östersjön
Idag har vi ofta ett bra skydd av de viktigaste sjöfågelkolonierna, men i de flesta fall vet vi inget om var dessa fåglar hämtar sin föda.
Med det i åtanke och beaktande av den kommande omställningen till fossilfri energiutvinning som beräknas sätta upp ett stort antal vindkraftverk till havs, behövs mer information om vilka områden som är de viktigaste för fåglarna. Inom projektet tycker vi också det är viktigt att dessa undersökningar genomförs på ett sådant sätt att BirdLife som organisation har fullt tillträde till all data, vilket inte behöver bli fallet om dessa undersökningar istället genomförs av vindkraftsexploatörerna själva.
Inom projektet kommer att sätta GPS-loggar på sjöfåglar som häckar i kolonier, men som hämtar sin föda långt från boplatserna. De fågelarter som främst kommer omfattas av projektet är alkor, sillgrissla, tordmule, och tobisgrissla samt Östersjösilltrut.
Alkorna har haft en positiv beståndsutveckling de senaste åren, medan trutarna, med östersjösilltruten i spetsen har haft en motsatt utveckling.
Projektet kommer även att studera grå- och havstrut avseende mortalitet, för att se om man genom detta kan förklara den stora minskningen av arterna.