Ölandsvatten 2.0

Under hösten 2022 startade LONA-projektet Ölandsvatten 2.0 där Sportfiskarna med BirdLife Sverige som medfinansiär fortsätter det långsiktiga arbetet med att återskapa värdefulla våtmarksmiljöer. Syftet med arbetet är att gynna biologisk mångfald, förbättra vattenhushållningen på Öland och samtidigt minska övergödningen. I projektet är ambitionen att genomföra minst en våtmarksåtgärd per höst, där våtmarksåtgärd åsyftas restaurering, återskapande eller nyanläggande av våtmarksmiljöer.

Klicka på bilden för högupplöst

Rödbena (Tringa totanus) och gravand (Tadorna tadorna) är exempel på arter som gynnats vid den restaurerade våtmarken Brokhål, Öland. Foto: Tobias Berger

Tillsammans med berörda markägare kommer Ölandsvatten 2.0 arbeta med att hitta nya platser i det öländska landskapet där restaurering eller skapande av vattenmiljöer skulle ge fler positiva effekter utan att negativt inverka på lantbruket. Våtmarker är miljöer som i hög grad har försvunnit både på Öland och i stora delar av landet som ett resultat av omfattande utdikningar under främst 1800- och 1900-talet. Mer våtmarker i landskapet har utöver en rad positiva effekter på biologisk mångfald visat på förbättrad vattenhushållning, ökad flödesutjämning och högre grundvattennivåer. Friska vattendrag i anslutning till våtmarker utgör i sin tur viktiga lek- och uppväxtområden för flera fiskarter längs kusten, däribland gädda.


Projektet som startade 2018 har idag mynnat ut i sex restaurerade våtmarker av skiftande karaktär runt Borgholms kommun. Häckfågelinventeringar som utförts vid tre av dessa har visat på en närmare tredubbling av antalet häckande fågelarter och en fördubbling av antalet häckande par av exempelvis simänder, sumphöns och vadarfåglar. Därför är BirdLife Sverige mycket stolta över att fortsätta stötta Sportfiskarna i sitt framgångsrika arbete när projektet nu inleder en ny fas. Utöver praktiska restaureringsåtgärder genomförs förstudier, uppföljningar och informationsspridning kring våtmarkernas värde i landskapet. Våtmarkernas myllrande växt – och djurvärld bjuder in till besök och öppnar upp för ett ökat naturintresse hos allmänheten. 


Under år 2023 planeras nya insatser nära Källa respektive Böda i Borgholms kommun

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) är en ideell organisation som bedriver ett nationellt vattenmiljövårdsarbete. I och med Ölandsvatten 2.0 kan arbetet fortsätta ytterligare några år med finansiering från BirdLife Sverige, Ölands Vattenråd, RWE:s miljöfond, Ölands sportfiskeklubb och Ölands Ornitologiska förening.

Läs mer om projektet på Sportfiskarnas hemsida här!