Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Projekt
Inom BirdLife Sveriges bedrivs flera projekt inom fågelskydd och fågelforskning. Flera projekt arbetar specifikt med hotade arter eller arter i behov av stöd för att bibehålla en stabil population. Läs mer om våra olika projekt i menyn under ”Projekt”.
Föreningen förfogar över eller sitter med i ett antal olika fonder som kan stötta amatörforskning och fågelskyddsarbete. Ansökningar till föreningens fonder kan gälla olika typer av art/bevarandeprojekt, inventeringar eller fågelskyddsprojekt.
Utanför BirdLife Sverige bedrivs andra projekt inriktade på hotade svenska fågelarter. Här kan nämnas Kungsörn Sverige, som arbetar med skyddet av kungsörn i Sverige, i nära samarbete med övriga nordiska länder. Läs mer på Naturskyddsföreningen hemsida som driver Projekt Vitryggig hackspett. Jägarförbundet i samarbete med Nordens Ark föder upp fjällgäss fångade i Ryssland och förstärker den svenska utplanterade populationen genom att sätta ut deras ungar. Den sista spillran av fjällgäss försvann från Sverige under 1970-talet och numera finns en liten stam av de ursprungliga nordiska fjällgässen kvar i Norge. Stork-projektet drivs bland annat av Skånes OF och syftar till att få tillbaka en vild flyttande vit storkstam i Sverige
Flera av projekten har finansiering från BirdLife Sverige fågelskyddsfond. Om du specifikt vill bidra till projekten, skänk en gåva och markera din inbetalning med ”Fågelskyddsfonden”.
Artiklar från projekten:
2 jan 2025
Flyttleder för tranor som häckar i Fennoskandia
Över 15 000 rapporter från 1 473 färgringmärkta tranor i Norge, Finland och Sverige har analyserats. Läs artikeln i Ornis Svecica
Över 15 000 rapporter från 1 473 färgringmärkta tranor i Norge, Finland och Sverige har analyserats. Läs artikeln i Ornis Svecica
Läs mer9 dec 2024
Förstudie om svart stork ska främja artrikare skogar
Efter framgångarna med vit stork i Skåne tar åtta av Naturskyddsföreningens länsförbund i Götaland ett initiativ för svart stork tillsammans…
Efter framgångarna med vit stork i Skåne tar åtta av Naturskyddsföreningens länsförbund i Götaland ett initiativ för svart stork tillsammans med bland annat Sveaskog och BirdLife Sverige. Först ska SLU göra en förstudie. I den ska andra länders lärdomar summeras, och möjligheter och hinder kring en svensk återintroduktion utvärderas. På sikt är målet att den svarta storkens återkomst ska bidra…
Läs mer30 okt 2024
2024 års häckningssäsong bästa året på 25 år
Det är bara i Tranemo kommun i södra Västergötland som tranors häckningsresultat kontrolleras. Det blev det bästa året på 25…
Det är bara i Tranemo kommun i södra Västergötland som tranors häckningsresultat kontrolleras. Det blev det bästa året på 25 år, med drygt 0,6 stora ungar per häckande par, efter åtskilliga år med få ungar. Det betyder inte att drygt vartannat par lyckades med häckningen då många par hade två ungar. Att de flesta par inte får fram ungar har…
Läs mer30 sep 2024
Inventering av alkor i Östersjön
Något som länge varit okänt är vart kolonihäckande alkor, tärnor och trutar både i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken har sina…
Något som länge varit okänt är vart kolonihäckande alkor, tärnor och trutar både i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken har sina födosöksområden. I takt med Sveriges omställning till fossilfri energiutvinning blir det allt vanligare med havsbaserad vindkraft. Att veta hur fåglarna rör sig till och från sina födosöksområden blir därför allt viktigare. I projektet IBA - Inventering av alkor i Östersjön,…
Läs mer18 sep 2024
Från Öland till Gran Canaria – första återfyndet av en utsläppt sydlig kärrsnäppa!
En av de sydliga kärrsnäpporna som fötts upp och släppts ut på södra Öland har setts på Gran Canaria. Rapporten…
En av de sydliga kärrsnäpporna som fötts upp och släppts ut på södra Öland har setts på Gran Canaria. Rapporten från lokala fågelskådare är en välkommen nyhet och ger en strimma av hopp för denna akut hotade fågel. Individen, som kunde identifieras via sin ringmärkning (Mintgrön M), är en av 27 ungar som Projekt Sydlig kärrsnäppa under våren fött upp…
Läs mer30 aug 2024
50 år av kamp för pilgrimsfalken
Från nästintill utrotad - till nu över 650 par. Arbetet med pilgrimsfalk under de senaste 50 åren är en av…
Från nästintill utrotad - till nu över 650 par. Arbetet med pilgrimsfalk under de senaste 50 åren är en av de mest lyckade naturvårdsinsatserna någonsin i Sverige. Bevarandearbetet initierades av Naturskyddsföreningen 1972 där sedan Göteborgs ornitologiska förening, Fågelcentralen och Nordens Ark lyckades vända den negativa trenden genom uppfödningsarbete. Pilgrimsfalken är världens snabbaste fågel och kan nå en hastighet på uppemot…
Läs mer