Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Projekt
Inom BirdLife Sveriges bedrivs flera projekt inom fågelskydd och fågelforskning. Flera projekt arbetar specifikt med hotade arter eller arter i behov av stöd för att bibehålla en stabil population. Läs mer om våra olika projekt i menyn under “Projekt”.
Föreningen förfogar över eller sitter med i ett antal olika fonder som kan stötta amatörforskning och fågelskyddsarbete. Ansökningar till föreningens fonder kan gälla olika typer av art/bevarandeprojekt, inventeringar eller fågelskyddsprojekt.
Utanför BirdLife Sverige bedrivs andra projekt inriktade på hotade svenska fågelarter. Här kan nämnas Kungsörn Sverige, som arbetar med skyddet av kungsörn i Sverige, i nära samarbete med övriga nordiska länder. Läs mer på Naturskyddsföreningen hemsida som driver Projekt Vitryggig hackspett. Jägarförbundet i samarbete med Nordens Ark föder upp fjällgäss fångade i Ryssland och förstärker den svenska utplanterade populationen genom att sätta ut deras ungar. Den sista spillran av fjällgäss försvann från Sverige under 1970-talet och numera finns en liten stam av de ursprungliga nordiska fjällgässen kvar i Norge. Stork-projektet drivs bland annat av Skånes OF och syftar till att få tillbaka en vild flyttande vit storkstam i Sverige
Flera av projekten har finansiering från BirdLife Sverige fågelskyddsfond. Om du specifikt vill bidra till projekten, skänk en gåva och markera din inbetalning med “Fågelskyddsfonden”.
Artiklar från projekten:
9 dec 2024
Förstudie om svart stork ska främja artrikare skogar
Efter framgångarna med vit stork i Skåne tar åtta av Naturskyddsföreningens länsförbund i Götaland ett initiativ för svart stork tillsammans…
Efter framgångarna med vit stork i Skåne tar åtta av Naturskyddsföreningens länsförbund i Götaland ett initiativ för svart stork tillsammans med bland annat Sveaskog och BirdLife Sverige. Först ska SLU göra en förstudie. I den ska andra länders lärdomar summeras, och möjligheter och hinder kring en svensk återintroduktion utvärderas. På sikt är målet att den svarta storkens återkomst ska bidra…
Läs mer30 okt 2024
2024 års häckningssäsong bästa året på 25 år
Det är bara i Tranemo kommun i södra Västergötland som tranors häckningsresultat kontrolleras. Det blev det bästa året på 25…
Det är bara i Tranemo kommun i södra Västergötland som tranors häckningsresultat kontrolleras. Det blev det bästa året på 25 år, med drygt 0,6 stora ungar per häckande par, efter åtskilliga år med få ungar. Det betyder inte att drygt vartannat par lyckades med häckningen då många par hade två ungar. Att de flesta par inte får fram ungar har…
Läs mer18 sep 2024
Från Öland till Gran Canaria – första återfyndet av en utsläppt sydlig kärrsnäppa!
En av de sydliga kärrsnäpporna som fötts upp och släppts ut på södra Öland har setts på Gran Canaria. Rapporten…
En av de sydliga kärrsnäpporna som fötts upp och släppts ut på södra Öland har setts på Gran Canaria. Rapporten från lokala fågelskådare är en välkommen nyhet och ger en strimma av hopp för denna akut hotade fågel. Individen, som kunde identifieras via sin ringmärkning (Mintgrön M), är en av 27 ungar som Projekt Sydlig kärrsnäppa under våren fött upp…
Läs mer5 jul 2024
Skyddsåtgärder ger resultat för ängshöken
Har du sett ängshöken i sommar? Ängshöken är en långvingad och långstjärtad rovfågel med vad som ofta beskrivs som en…
Har du sett ängshöken i sommar? Ängshöken är en långvingad och långstjärtad rovfågel med vad som ofta beskrivs som en lätt och graciös flykt. Den häckar årligen men sällsynt på Gotland, i Östergötland, Västmanland och Uppland men har sin största koncentration på Öland. Idag är ängshöken rödlistad som Starkt hotad (EN) och omfattas av ett nationellt åtgärdsprogram (ÅGP). Fjolåret blev…
Läs mer25 maj 2024
Skräntärneprojektet i rampljuset för månaden maj
Projekt Skräntärna leds av BirdLife Sverige, och är ett samarbete med Länsstyrelserna och regionala ornitologiska föreningar och inventerare. I detta…
Projekt Skräntärna leds av BirdLife Sverige, och är ett samarbete med Länsstyrelserna och regionala ornitologiska föreningar och inventerare. I detta projekt arbetar man för att skydda Sveriges population av världens största tärna, i enlighet med Naturvårdsverkets åtgärdsprogram.Kärnan i projektarbetet består av inventeringar under häckningstiden, tillsammans med ringmärkning, GPS - märkning och restaureringar av häckningsplatser. Skräntärnans öar har länge hotats av…
Läs mer8 apr 2024
Hartwig Prange – minnesord
Nyligen kom beskedet att Hartwig Prange gått bort. Han var i över 25 år president (ordförande) för den Europeiska tranarbetsgruppen.…
Nyligen kom beskedet att Hartwig Prange gått bort. Han var i över 25 år president (ordförande) för den Europeiska tranarbetsgruppen. Vid flera tillfällen besökte han Sverige. Under flera årtionden var han en av de främsta inom europeisk tranforskning och en av grundarna av den europeiska tranarbetsgruppen. Naturligtvis har mycket av det han uträttat haft betydelse i Tyskland men tranan är en…
Läs mer