Vitryggig hackspett Norrland

Vitryggig hackspett. Foto: Berth-Ove Lindström.

Mindre än 20 par vitryggiga hackspettar finns i Sverige, och arten är nationellt klassad som Akut hotad. Ett bevarandeprojekt som inkluderat uppfödning och utsättning av individer, främst i Mellansverige, har bedrivits i Naturskyddsföreningens regi sedan 1990 men det har även observerats ett spontant inflöde av individer från öst. 2015 och 2019 var så kallade invasionsår, då flera inflyttande vitryggar observerades i våra norrlandslän. Då föddes tanken att på allvar börja samordna arbetet med att inventera de enorma områdena i Norr- och Västerbotten, ett arbete som nu har tagit fart och börjat ge resultat.

Den vitryggiga hackspetten (Dendrocopos leucotos) är en av världens mest utbredda hackspettsarter, och finns från Norge till Japan. Den är också den största av de så kallade brokspetttarna, som karaktäriseras av sin kontrastrika, svartvita fjäderdräkt.

Arten är känd som en indikatorart och paraplyart för fågelarter i lövskog med krav på hög tillgång av död ved, och de trivs i närhet av vatten, till exempel vid älvdalar, fjärdar och halvöar i kustlandet.  

Under våren 2023 fanns elva kända häckningar i Sverige. Tack vare tekniska hjälpmedel som ljudboxar har inventeringsarbetet i projektet underlättats avsevärt.

Vitryggig hackspett. Foto: Berth-Ove Lindström.

Vi har tillsammans med länsstyrelserna haft upprop till allmänheten om observationer av vitryggig hackspett. Det har hjälpt oss att få kunskap om vitryggarna, speciellt i hittills okända områden. Vi har sett ett ökat intresse bland allmänhet med fågelmatning och vi har haft vitryggar även inne i samhällen och städer. Detta är bland annat tack vare medial uppmärksamhet och upprop till allmänheten, som uppmanats att rapportera vitryggsobservationer. Det finns nu häckande vitryggar nära den svenska gränsen i Torneå och Kemi kommuner och observationer längs upp efter Torneälven. I Finland finns cirka 400 par vitryggiga hackspettar.

Det finns med stor sannolikhet ett mörkertal över antalet vitryggiga hackspettar på de enorma arealerna i Norrland, så hoppet att antalet häckningar av arten upptäcks i landet i takt med att projektet fortgår är stort. Projektet drivs av engagerade eldsjälar i Norrbotten och av Västerbottens ornitologiska förening i samarbete med BirdLife Sverige.
Projektet möjliggörs tack vare Petra Lundbergs stiftelse, Maria och Eric Strangells stiftelse, Alvins fond och BirdLife Sverige. Ett stort tack för att ni stöttar det viktiga arbetet med den vitryggiga hackspetten!

Vitryggig hackspett. Foto: Berth-Ove Lindström.

Den 10-12 november 2023 anordnade Ångermanlands ornitologiska förening tillsammans med BirdLife Sverige ett seminarium om vitryggiga hackspettar i Norrland. Seminariet hölls i Kramfors och var välbesökt med deltagare både från ideell och privat sektor, myndigheter och kommuner.

Helgens presentationer, exkursioner och dialoger mynnade ut i en seminarierapport som finns att läsa här.

Har du frågor om projektet, eller vill du kanske bistå vid inventeringar i Norrbotten och Västerbotten?

 

Kontakta Berth-Ove Lindstöm

 

eller Västerbottens ornitologiska förening, 

Christer Olsson