Naturuppdraget
Naturuppdraget ger både barn och vuxna möjlighet till nya upplevelser och kunskap om naturen, på en nivå som är lagom utmanande för just dem. I naturen bjuder vi in till både guidade äventyr under året, men kanske främst massor av uppdrag som kan utföras utan ledare! Vi lägger till en nivåbyggande teknik i vår plattform, för barn och unga som vill ”levla upp” och tjäna naturmärken och låsa upp nya uppdrag. Här kan alla bli naturhjältar!
Under året 2020 med pandemin, har vi tagit med oss två erfarenheter.
1. Planerade guidningar kan allt som oftast inte genomföras pga sjukdom/symtom eller att våra volontärer ofta själva är i riskgrupp och vi inte har lika gott om yngre förmågor.
2. Vi har upplevt otroligt många människor som tagit steget ut i den svenska naturen för första gången, vilket är fantastiskt roligt. Dock är vår erfarenhet att naturen inte alltid blir rätt omhändertagen, att nyfrälsta inte riktigt vet vad de ska aktivera sig med och att vuxna har brist på kunskap för att stilla nyfikenheten hos barn och unga.
Många vuxna idag (även lärare) har inte tillräcklig kunskap om naturen omkring sig och blir därmed osäkra på hur de ska uppmuntra barn att ta till sig allt vad naturen bjuder oss på; det är inte heller lätt att tvingas blotta sin egen okunnighet i den rollen. Där behövs vi som kunskapsorganisation och bidra med både inspiration och struktur. Lärare och andra vuxna behöver för jordens och alla barns framtid vara ute med både barn och ungdomar och uppleva, studera och undersöka naturen.
I Naturuppdraget tar vi hela vår naturpedagogik och bjuder in alla till nya upplevelser och kunskap om naturen. I en webblösning erbjuder vi ett komplett paket för att man som familj, skolklass eller guidad grupp ska kunna hitta uppdrag att utföra i naturen, och samtidigt lära sig om stort och smått.
Guidade uppdrag
BirdLife Sverige har engagerade och kunniga volontärer i hela landet. Här finns spetskompetens hos både regionala och lokala föreningar samt fristående individer såsom ornitologer, biologer, etologer, ekologer och naturguider. Tillsammans med skolans värld har vi stora möjligheter att under året erbjuda aktiviteter som vi kopplar till naturuppdragen och varje region bjuder på sina speciella tillfällen beroende på årstid. I södra sverige möter vi sånglärkan tidigt på våren, i norra Sverige matar vi lavskrikan i handen direkt i skogen. Utifrån varje regions förutsättningar genomförs aktiviteter i naturen under hela året och vi delar med oss av de pedagogiska naturuppdragen till alla som har möjlighet att anordna aktiviteter. Under 2020 startar också vårt projekt ”Fåglar förenar” vars syfte är att välkomna specifikt nysvenska ungdomar ut i naturen. Även dessa gruppaktiviteter kan använda sig av Naturuppdraget.
Vi vill bädda för många ledarledda aktiviteter under hela året, men vill med Naturuppdraget ta höjd för att man kanske inte kan vara grupper eller utföra naturaktiviteter nära varandra även under 2021 pga rådande smittskyddssituation.
- Lägre ljudnivå – mindre buller – mer avslappnat.
- En mera genusneutral lekplats.
- Minskad stress. Naturen hjälper hjärnan att varva ner – återhämtning.
- Förbättrad prestationsförmåga och inlärningsförmåga.
Kontakt: Kajsa Grebäck