Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Fågelsundets skräntärnor
En rapport om skräntärnorna i Björns skärgård
I Östersjön häckar världens största tärna, skräntärnan. Fåglarna som rör sig mellan Sverige, Finland, Baltikum och Ryssalnd betraktas som en population och består av ca 1700 par. Ytterligare två populationer återfinns i Europa, i Kaspiska havet och i Svarta havet. Den svenska populationen har sedan 1970-talet minskat från 1000 par till dagens 500 par. På ön Stenarna i Björns skärgård i norra Uppland finner vi Sveriges största koloni av skräntärnor. Populationen har under 2000-talet omfattade drygt 200 par, dvs ca 12% av hela Östersjöpopulationen. Skräntärnan finns dokumenterad som häckfågel i Björns skärgård sedan 1938 då 3 par fotograferades vid bo. Idag är det endast ön Stenarna i Björns skärgård som utgör en lämplig häckningsbiotop, övriga lokaler passar inte tärnorna p.g.a. landhöjning och framförallt igenväxning. Skräntärnornas minskande population i Sverige beror även på predation på ägg och ungar, framför allt från Amerikansk mink, havsörn och de större trutarna.
Sedan 1990-talet har Naturvårdsverket haft åtgärdsprogram (ÅGP) för hotade arter. En av de fågelarter som fått ett åtgärdsprogram är skräntärnan. ÅGP Skräntärna gällde initialt för åren 2007-2011 men programmet har förlängts två gånger och nuvarande program gäller perioden 2017-2021. ÅGP Skräntärna samarbetar med Projekt Skräntärna som drivs av BirdLife Sverige. Genom Projekt Skräntärna sker mycket av uppföljningen och även kunskapsinhämtning och forskning som normalt inte ingår i Åtgärdsprogram.
Sedan 2012 har BirdLife Sveriges Projekt skräntärna i samarbete Biologiska Institutionen vid Lunds universitet (professor Susanne Åkesson) och Novia yrkes högskola vid Åbo akademi i Finland (Patrik Byholm) bedrivit studier där skräntärnornas rörelser kartlagts med GPS-loggar vilka med jämna mellanrum samlar information kring tärnan, såsom GPS-position, flyghöjd, flyghastighet och temperatur
I rapporten sammanställs skräntärnornas vanligaste uppvaktnings- och häcknings- och fiskeplatser i Björns skärgård. Där presenteras också resultat efter restaurering av häckningsöar samt hur arbetet med predatorskydd har fortskridit.
Ladda hem rapporten på svenska eller engelska här